Njega usjeva heljde

99

Njegom usjeva smatramo sve agrotehničke operacije, od sjetve do žetve usjeva. Njega usjeva provodi se različito kod različitog tipa sjetve, kod uskoredne sjetve mora se obaviti valjanje ako se sije u suho tlo.

Valjanje obavljamo zbog uspostave kontakta između sjemena i posteljice. Dođe li do stvaranja pokorice prije nicanja, preporučuje se drljačama razbiti pokoricu.

Heljda je pogodan usjev za organsku ili ekološku proizvodnju jer uglavnom ne treba kemijsku zaštitu protiv bolesti i štetnika kao ni protiv korova. Heljda ima brz početan porast i velike listove, u gustom sklopu zasjeni međurednu površinu te na taj način ima sposobnost zagušenja korova. U RH nema registriranog herbicida za suzbijanje korova u usjevu heljde. Od štetnika najveće štete pravi buhač jer napada u ranim fazama razvoja i tako oštećuje listove. Žičnjaci, lisne uši, stjenice, sovice i žitni moljci štetnici su koji također napadaju heljdu, ali s manjim oštećenjima.

Izvještajno-prognoznim poslovima u zaštiti bilja predviđa se pojava štetnih organizama te se preporučuju vrijeme, način i mjere njihova suzbijanja.

Preporuke i informacije javno su dostupne na mrežnim stranicama: (http://www.savjetodavna.hr i http://www.hcphs.hr).

Poljoprivredni proizvođači smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB) i to samo na način i u svrhu koji su propisani u uputama za uporabu. Upisnik registriranih SZB vodi se u elektroničkom obliku kao baza podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS-a).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.