Sadnja sezama

184

Sezam je jednogodišnja zeljasta biljka koja najviše raste u suptropskim i tropskim područjima. Ima vretenast, slabije razvijen korijen manje usisne snage. Stabljika može narasti do 2 m i na poprečnom presjeku može biti četverokutna ili osmerokutna. Na donjem dijelu stabljike listovi su širi i ovalni, dok su na gornjem dijelu duži i uski. Cvjetovi su zvonoliki, najčešće bijele boje, ali može varirati od ružičaste do ljubičaste.

Uzgoj sezama posebno je proširen u jugoistočnoj Aziji, središnjoj Africi i južnoj Americi. S obzirom na to da im je zajednička slična klima, njegov je uzgoj tamo isplativiji. Ipak, uz nekoliko savjeta, sjetva se može planirati i u našim krajevima. Donosimo najvažnije savjete kod sjetve sezama.

Sezam je biljka kojoj za uzgoj treba osigurati visoku temperaturu. Optimalna temperatura klijanja je 30°C, ali može klijati i već pri 15°C. To znači da se sjetva može obaviti već sredinom svibnja. U našim se krajevima uzgoj preporučuje u južnijim krajevima. U kontinentalnom se dijelu takve temperature mogu omogućiti u staklenicima ili sijati početkom lipnja. Potrebno mu je oko 3 mjeseca da sazre i ne podnosi dobro nagle promjene temperature ili mrazove. Kod ranijeg uzgoja potrebno je koristiti zaštitnu foliju koja se skida tijekom lipnja.

Sezam je jednogodišnja zeljasta biljka koju nije potrebno cijepiti na drugu vrstu kako bi uspjela. Ipak, iako je slabije klijavosti ako se posije direktno na krajnje mjesto uzgoja, za poboljšanje klijavosti sije se u kontroliranim uvjetima te se kasnije presadi na određeno mjesto.

Najčešći uzgoj sezama započinje sjetvom iz sjemena. Sjeme za sjetvu mora biti kontrolirano i tretirano protiv bolesti kako bi se spriječio kasniji razvoj bolesti ili propadanje uroda. Sezam za proizvodnju sjemena može se sijati kao glavna kultura, ali može se uzgajati i kao potkultura. Za sjetvu je važno pravilno pripremiti tlo.

Tlo se priprema već u jesen dubokim oranjem na više od 20 cm. Prije same sjetve važno ga je tanjurati na dubini od 10 cm i usitniti. Sjeme se sije u pravilne plodorede s razmakom od minimalno 45 cm između redova za proizvodnju sjemena i u razmaku od 25 cm za tržišne potrebe. Sije se sijačicama za sitnosjemene kulture čime se potroši do 5 kg sjemena po hektaru.

Dubina sjetve ne bi trebala biti veća od 1,5 cm, ali je sjeme važno nakon sjetve valjkom utisnuti u tlo za bolju klijavost. Sjemenke je važno prekriti usitnjenim i rahlim tlom te navlažiti, ali ne ostaviti jako mokrim jer mogu istrunuti.

Uzgoj iz sadnice bolji je za manje površine zbog veće isplativosti i klijavosti. Sadnica se sadi nakon 4 tjedna od sijanja sjemena. Važno ih je staviti u pravilan plodored od 15 cm između svake sadnice i 30 cm između redova. Sadnica se sadi zajedno sa zemljom u kojoj je rasla kako se ne bi oštetio korijen. Presaditi ga u zemlju možete tijekom lipnja. Prije sadnje, potrebno je udubiti zemlju od minimalno 20 cm te korijen prekriti rahlom zemljom. Poželjno je zemlju oko sadnica prekriti plastičnom zaštitnom folijom.

Sezam je biljka kojoj je za uzgoj potrebno osigurati mjesto s izravnom sunčevom energijom. Iako je biljka kratkog dana, mnogi kultivari mogu preživjeti i u klimama s dugim danom. Može rasti do 1.200 m nadmorske visine, a dobro uspijeva i u ravničarskim i u brdskim krajevima. Ipak, na kosinama je važnije odabrati južnije obronke s više svjetla.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.