Crna pjegavost lišća na uljanoj repici

127

Bolest koja se javlja u svim uzgojnim područjima uljane repice, a uzrokuju ju (lat. Alternaria spp.) Gljive su fakultativni paraziti i polifagi koji parazitiraju velik broj kultiviranih i korovnih vrsta iz porodice Brassicaceae.

Na uljanoj se repici simptomi javljaju na svim nadzemnim dijelovima, a veličina pjega ovisi o domaćinu i Alternaria vrsti. Pjege su u početku male (1 do 3 mm) i klorotične, a vremenom se povećavaju i mogu dostići 2,5 cm u promjeru. Okruglog su izgleda s više koncentričnih krugova, a ako je vrijeme vlažno, prekrivene su crnom prevlakom sporonosnih organa (konidiofori s konidijama).

Osobito je štetna pojava pjegavosti na komuškama koje mogu ostati bez sjemena ili se komuške raspucavaju pa se sjeme rasipa. Gljiva se održava kao saprofit na ostatcima biljaka i na korovima. Sjeme također može biti izvor primarnih zaraza, a na njemu se gljiva održava u obliku micelija.

Za vlažnog vremena gljive obilno sporuliraju na biljnim ostatcima, a konidije se prenose vjetrom, kišom, alatom i različitim životinjama. Minimalna temperatura za klijanje konidija je oko 8 °C, optimalna 24 – 28 °C, a maksimalna oko 36 °C.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.