Sjetva kukuruza i izbor sjemena

139

Najbolje je ako se sjetva kukuruza obavi u optimalnom agrotehničkom roku. To je u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske od polovice travnja do kraja travnja, a za istočni dio Hrvatske od 10. travnja do 25 travnja. To je kalendarski optimalan rok. Sjetva treba započeti kada se temperatura sjetvenog sloja podigne na 10 °C.

Rana sjetva kukuruza ima niz prednosti. Njome se osigurava ranije klijanje i nicanje, bolje korištenje zimske vlage, ranije metličanje, svilanje, cvatnja i oplodnja pa se izbjegavaju velike vrućine i suh zrak u najosjetljivijim fazama razvoja kukuruza. Kukuruz se sije sijačicama (mehaničkim ili pneumatskim) na razmak između redova 70 cm.

Obično se raniji hibridi siju u gušćem sklopu, jer imaju nižu i tanju stabljiku, manju lisnu površinu, slabije razvijen korijenov sustav pa zauzimaju manji vegetacijski prostor. Kasniji hibridi imaju dulju vegetaciju i veću biljnu masu, pa se siju u manjoj gustoći sklopa. Kod kupovine sjemena gustoća sklopa je naznačena za svaki hibrida. Gustoća usjeva kukuruza je jedan od najvažnijih činitelja visine prinosa.

U većini naših proizvodnih područja gustoća usjeva hibrida kukuruza kreće se unutar raspona od 35.000 – 40.000 pa do 75.000 – 80.000 biljaka/ha. Prvi činitelj koji u mnogome određuje reakciju hibrida na gustoću usjeva je dužina njihove vegetacije ili pripadnost vegetacijskoj grupi dozrijevanja. Hibridi iz ranijih grupa dozrijevanja, u pravilu zahtijevaju za postizanje najvećih prinosa veću gustoću sjetve nego hibridi kasnijih grupa dozrijevanja. Na osnovu velikog broja pokusa i iskustva iz proizvodnje u našoj zemlji, gustoća usjeva kod hibrida raznih grupa dozrijevanja.

Izboru sjemena i hibrida za sjetvu treba posvetiti punu pozornost.

Samo sjetvom kvalitetnog sjemena i dobro odabranog hibrida može se ostvariti pun uspjeh u proizvodnji kukuruza. Hibridi se međusobno razlikuju prema duljini vegetacije, potencijalu rodnosti, kakvoći, otpornosti na bolesti i štetnike, namjeni i drugo.

Duljina vegetacije hibrida mora odgovarati proizvodnom području da bi bilo omogućeno normalno dozrijevanje. Za uvjete sjeverozapadne Hrvatske granična je vegetacijska grupa 400. Hibridi iz grupe 500 za ovo područje mogli bi se koristiti za silažu. Na istočnom dijelu Hrvatske granična je vegetacijska grupa 500, a kao silažni mogli bi se koristiti hibridi grupe 600. Ako sjetva iz bilo kojeg razloga kasni treba uključiti ranije hibride.

U većoj proizvodnji kukuruza treba sijati nekoliko hibrida da bi se ublažio eventualno loš utjecaj nepovoljnih klimatskih uvjeta i omogućilo pravovremeno skidanje kukuruza u jesen.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.