Uzgoj povrća u posudama

6673

Uz malo mašte i pravilan izbor posuda možete svoju terasu ili balkon pretvoriti u povrtnjak i uzgajati svoju vlastitu hranu.

povrce

Kao posuda može poslužiti vaza od terakote, koje su najbolje, ali i najskuplje, do odbačene plastične ambalaže, vreća za sadnju, pa čak i starih najlonki u koje ćete natrpati zemlju i posaditi, recimo, jagode, te ih pustiti da vise sa stropa. Barem vam ih neće pojesti puževi. I stare kante za boju mogu dobro poslužiti. Jedino pravilo koje pritom ne smijete zaboraviti jest da biljkama osigurate drenažni sloj i siguran odvod viška vode, koji neće završiti kod susjeda na nižem katu.

Za plodovite vrste povrća treba birati veće posude, veličine barem 30 puta 30 cm, u koje stane 1 sadnica rajčice, patlidžana, tikvice ili paprike, te 1 do 2 sadnice krumpira, do 10 sadnica blitve ili cikle i tridesetak mrkvi. Pogodne su i vreće za sadnju u koje stane više biljaka, primjerice 2 do 3 sadnice rajčice. Za mediteranske začinske biljke, koje ne pate zbog suše, pogodne su i manje posude. One mogu izgledati vrlo atraktivno, a za njih je od najveće važnosti debeo sloj drenaže.

Nekima od tih biljaka čak će biti i bolje ako ih uzgajate u posudama nego na otvorenom, primjerice bosiljku i luku vlascu, a metvici ćete moći kontrolirati rasprostiranje, budući da se vrlo brzo širi putem korijena. Za neke vrste povrća posude će morati biti prostranije, dugačke oko pola metra, recimo za krumpir, i u njih ćete moći posaditi samo 1 do 2 krumpira, kako se ne bi previše natjecali za prostor. Posadite ih oko 20 cm ispod ruba i nasipajte zemlju prema potrebi, kako bi svi krumpiri bili stalno pokriveni i kako svjetlost ne bi dospjela do gomolja.

Grah i grah mahunar također treba uzgajati u velikoj posudi, jer je u tom slučaju najmanja mogućnost isušivanja supstrata, a bit će vrlo atraktivni ako im se postave potpornji uz koje se mogu penjati. Pri izboru supstrata obratite pozornost na kvalitetu, jer mnoge biljke ne podnose ilovaču, pa ćete im morati osigurati kvalitetan višenamjenski kompost od crnice. U zemlju za sadnju može se umiješati oko 30 posto stajskog gnoja ili vrtnog komposta.

U posudama se mogu uzgajati i voćke, kako se u primorju većinom i uzgajaju citrusi. Posude moraju biti velike i s drškama sa strane, pomoću kojih ćete ih pred zimu moći seliti na mjesto zaštićeno od smrzavanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.