Kako napraviti jabučni ocat?

85

Prerada jabuka u jabučni ocat odvija se kroz nekoliko faza. Na početku je potrebno prebrati, odnosno odvojiti zdrave i zrele plodove jabuka koje je potrebno oprati vodom.

Odabir sorti nije bitan, a može se upotrijebiti nekoliko u kombinaciji. Čiste i oprane jabuke narežu se na komade ili se samelju na mlin. U posudu s jabukama dodaje se voda da prekrije jabuke. Pošto su jabuke lakše od vode potrebno ih je potisnuti u vodu utegom koji se postavlja na poklopac bačve. Najbolje je koristiti bačve za vino od rostfrei s plivajućim poklopcem. Nakon toga jabuke odleže oko 2 mjeseca, s tim da bačve ne smiju biti hermetički zatvorene, zbog neophodnog prisustva zraka.

Poslije se jabuke odvoje od tekućine – jabučnog vina kojem se dodaje kultura octenih bakterija ili već napravljeni jabučni ocat. Da bi se što prije stvorila jabučna matica, (sivi tanki sloj koji pluta na površini) jabučno vino treba biti na toplom i bačve moraju biti potpuno otvorene zbog prisustva zraka. Vrijeme koje je potrebno da se jabučno vino pretvori u ocat je nekoliko mjeseci (do 5 mjeseci). Nakon prvog pretakanja, kasnije će se opet stvoriti tzv. sloj na površini, na kojeg treba paziti da ne padne na dno (potone), u suprotnome ocat treba pretočiti, inače će dobiti neugodan miris.

Na kraju sloj treba pažljivo izvaditi i osušiti gdje ga možemo opet koristiti za poticanje vrenja. Zatim ocat ostavimo da miruje kako bi se istaložio sam ili možemo koristiti jedno do bistrila za vino. Kada budete zadovoljni kvalitetom, odnosno kiselošću octa možete ga spremiti u bačve ili u boce zatvoriti i ,naravno, početi koristiti.

Pored toga što jabuke povoljno djeluju na organizam kada ih jedemo, svježe jabuke su korisne i kao prerađevine. Jabučni ocat ne treba gledati samo kao začin u hrani, nego i kao ljekovito sredstvo čije vrijednosti vidimo iz sastava. Sastav jabučnog octa je sličan sastavu jabuke, pa tako sadrži: vitamine, minerale, pektine, enzime, a najvažnije ljekovite vrijednosti leže u organskim kiselinama (jabučna – octena, limunska i mliječna kiselina) kojih ima do 5 % u odnosu na jabuke 1 %, neobično je bogat kalijem koji pomaže jačanju organizma u borbi s bakterijama koje štetno djeluju na organizam.

Jabučni ocat pomaže kod raznih upala, gripe i prehlada, preporučuje se za jačanje kostiju i zglobova, kao i kod probavnih tegoba, a osobito djelovanje ima kod regulacije kolesterola u krvi, kao i pri održavanju količine šećera u granicama. Mnogi ga koriste i pri mršavljenju, odnosno regulaciji tjelesne težine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.