Kontrola mikotoksina sukladno uvjetima iz Mjere M14 Dobrobit životinja

52

Laboratorij za stočnu hranu u Križevcima u 2021. godini nastavlja s kontrolom mikotoksina sukladno uvjetima o provedbi Mjere M14 Dobrobit životinja iz Programa ruralnog razvoja RH Ministarstva poljoprivrede.

Korisnici potpora koji apliciraju za Mjeru M14 prema Pravilniku o provedbi izravne potpore u poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2021. godinu obvezni su:

• za tip operacije 14.1.1. Dobrobit životinja u govedarstvu, područje dobrobiti Kontrola plijesni i mikotoksina za mliječne krave, analizirati krmiva na aflatoksin B1 najmanje dvaput godišnje

• za tip operacije 14.1.2. Dobrobit životinja u svinjogojstvu, područje dobrobiti Kontrola plijesni i mikotoksina za krmače i nazimice, analizirati krmiva na zearalenon (ZEA) i deoksinivalenol (DON) najmanje dvaput godišnje.

Plan uzorkovanja i dostave uzoraka do laboratorija:

• Preporuka je prvo uzorkovanje provesti do 1. 7. 2021. godine.

• Preporuka je drugo uzorkovanje provesti do 19. 11. 2021. godine.

• Uzorkovati minimalno jedan uzorak po gospodarstvu u količini od oko 500 grama, pakiran u pvc vrećici, po mogućnosti vakumiran i jasno označen s nazivom gospodarstva i vrstom uzorka.

Uz uzorke treba priložiti ispunjen obrazac Zahtjev za uzorkovanje i analizu stočne hrane koji se može preuzeti na internetskoj stranici www.hapih.hr/ckksp/obrasci/ , kao i potvrdu o uplati za traženu uslugu. Uslugu ispitivanja naplaćuju djelatnici područnih ureda HAPIH-a prilikom uzorkovanja, a u skladu s cjenikom HAPIH-a koji je također dostupan na internetskoj stranici.

Cijena ispitivanja iznosi 200,00 kn po jednom uzorku i jednom mikotoksinu. Ako korisnik potpore sam dostavlja uzorke u laboratorij na ispitivanje ili ih šalje poštom, usluga se plaća naknadno na temelju zaprimljenog računa, a po ispostavljenim rezultatima ispitivanja. Ovim putem molimo sve korisnike da prilikom predaje uzoraka na ispitivanje navedu i e-mail adresu radi brže dostave rezultata ispitivanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.