Dlakavi ružičar ili rutava buba

1671

Dlakavi ružičar, rutava buba u literaturi se spominje kao značajniji štetnik uljane repice pedesetih godina prošlog stoljeća.

Izvor: Wikipedia

Kasnije se uglavnom spominje kao štetnik jabuka i bobičastog voća. Javlja se periodično u većim razmacima, a često migrira i na velike udaljenosti. Osim na cvjetovima ovih kultura, često ga se može vidjeti i u cvjetovima breskve, nektarine, ruže i drače.

Tijelo dlakavog ružičara je tamno obojeno, obraslo smeđežutim dlačicama, dugačko oko 10 mm. Ličinke žive u tlu. Odrasli oblici izgrizaju još zatvorene cvjetove, praveći ulazne otvore te se hrane rasplodnim organima.

Štete mogu biti velike jer svaki odrasli oblik ošteti veći broj cvjetova. Na vinovoj lozi izgriza pupoljke. Suzbijanje ovog štetnika je dosta otežano jer se javlja u vrijeme cvatnje, kada cvjetove posjećuju i pčele pa se ne smiju koristiti za pčele opasni insekticidi. Insekticidi s želučanim djelovanjem nemaju veći uspjeh s obzirom da se štetnik hrani unutarnjim dijelovima cvijeta, a učinak insekticida s kontaktnim djelovanjem je umanjen zbog dlačica koje pokrivaju tijelo.

U pojedinim godinama i na određenim područjima može pričiniti velike štete cvjetovima jabuka i krušaka. Unazad nekoliko godina na tržištu su se pojavile klopke za dlakavog ružičara mađarskog proizvođača Csalomon koje imaju izuzetno dobar učinak.

Osim lovki, dlakavog ružičara se može suzbijati postavljanjem bijelih PVC posuda s vodom u krošnju voćaka na početku cvatnje, odnosno na trsove vinove loze prije otvaranja pupoljaka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.