Koju vrstu akvarija odabrati?

64

Prije uređivanja akvarij se postavlja na jedno mjesto u stanu ili kući koje ima čvrst pod. Riskirate postavljajući akvarij na slabi drveni pod, a u slučajevima postavljanja velikih akvarija ( preko 250 l ) na armiranobetonski pod stana u zgradi, savjetujemo da zatražite savjet stručnjaka.

Sljedeće pravilo kojega se morate držati u namještanju akvarija jest odabir mjesta stajanja akvarija u stanu. Takvo mjesto uvijek mora biti pristupačno, vrata ili dijelovi namještaja ne smiju udarati o akvarij, mjesto na kojem stoji akvarij mora biti u ravnini, (što ćete odmjeriti zidarskom livelom onda kada postavite akvarijsku komodu, kontrolirat ćete njezinu površinu). Još nam je ostao jedan važan podatak, a to je da se akvarij treba nalaziti na tamnijem mjestu koje nije izloženo direktnom udaru sunčevih zraka.

Time ćete izbjeći stvaranje zelenih algi, ali i nepoželjnih visokih ljetnih temperatura vode u akvariju. Kasnije uređivanje i održavanje vašeg akvarija neće predstavljati problem, ako se budete držali navedenih pravila.

U prirodi postoji više vrsta podvodnih staništa u kojima žive ribe, biljke i ostali vodeni organizmi – onoliko vrsta koliko postoji mora, rijeka i jezera. U akvaristici se polazi od toga, (ne u svakom slučaju) da akvarij i u njemu ribe, biljke, supstrat (podloga) i akvarijski dekor, po svome izgledu i kvaliteti vode odgovaraju nekome od prirodnih staništa. Neki su akvariji nalik biotopu Amazona, neki su nalik srednjoameričkim rijekama, a drugi izgledaju kao koraljni greben u Indijskom oceanu ili podvodni svijet jezera Tanganjika u Africi.

Svatko od nas ima drugačije ukuse i želje, no za nas su najljepši amazonski i, recimo, malavijski akvarij. Amazonski akvarij je akvarij s tresetnom i šljunčanom podlogom, s puno biljaka, mangrovim ili nekim drugim drvetom kao dekorom, vodom niske pH vrijednosti i male tvrdoće. Ima snažnu rasvjetu. Naseljen je tetrama, skalarima ili diskusima Za naše uvjete, s obzirom na tvrdoću vode, pH vrijednost, biljke i dekor, najlakše je formirati malavijski akvarij. U ovom akvariju dominiraju stijene i špilje u koje se skrivaju ribe lamprologusi, brevisi i julije. Od biljaka u ovom akvariju prevladavaju anubiasi i javanske paprati, pričvršćene za stijene, a voda je velike tvrdoće, s visokom pH vrijednosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.