Kamo s praznom ambalažom sredstava za zaštitu bilja?

110

Nakon primjene proizvoda za zaštitu bilja njegova ambalaža postaje otpad. Pravilno postupanje s takvom ambalažom sastavni je dio pravilne upotrebe proizvoda za zaštitu bilja.

Zbrinjavanje prazne ambalaže, ostataka škropiva i sredstava za zaštitu bilja uređeno je propisima o otpadu i spada u kategoriju zbrinjavanja opasnog otpada. Praznu ambalažu nije dozvoljeno koristiti u druge svrhe, odlagati u komunalni otpad, spaljivati niti ostavljati na poljoprivrednim i drugim površinama. Na poljoprivrednom gospodarstvu prazna ambalaža smije se čuvati privremeno do godinu dana zaštićena u zatvorenim vrećama ili kutijama. Prostori u kojima se nalazi ambalaža moraju biti pod ključem, izvan dohvata djece, domaćih i divljih životinja. Ambalažu nije dozvoljeno čuvati u istoj prostoriji s hranom, pićem, hranom za životinje i sličnim proizvodima.

Udruga proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH (CROCPA) i tvrtka C.I.A.K. d.o.o. organiziraju akciju zbrinjavanja praznog ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja za poljoprivredna gospodarstva. Akcijom zbrinjavanja prikuplja se samo otpadna ambalaža tvrtki članica projekta CROCPA EKO MODEL (Agroavant, AgroChem-Maks, Agroteks, BASF, Bayer CropScience, Chromos Agro, Danon, Dow AgroSciences, Florel, Genera, Iskra Zelina Kemijska Industrija, Monsanto, Orchem, Pinus Agro, Stockton, Syngenta Agro).

Dokaz o pravilnom zbrinjavanju navedene ambalaže su ovjereni obrasci: ‘’Prateći list za opasni otpad’’ i Deklaracija o fizikalnim i kemijskim svojstvima otpada (obrazac DFKSO). Navedeni obrasci mogu se kupiti u Narodnim novinama. Korisnici izravne potpore poljoprivredi moraju imati popunjene i ovjerene obrasce kao dokaz da su na propisan način zbrinuli praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja.

Ova hvale vrijedna akcija u Republici Hrvatskoj provodi se već punih 10 godina gotovo na istim lokalitetima i terminima sakupljanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.