Tko može podnijeti zahtjev za stjecanje oplemenjivačkog prava ?

409

Samo vlasnik nove sorte polaže pravo na dodjeljivanje oplemenjivačkog prava. Vlasnik je oplemenjivač ili stvaratelj sorte, osoba koja je otkrila novu sortu, njegov poslodavac ili nasljednik. Zahtjev može podnijeti zastupnik u ime vlasnika.

Zahtjev može biti podnesen neovisno o nacionalnosti ili adresi stanovanja vlasnika sorte. (U zahtjevu mora biti naznačena adresa zastupnika u Hrvatskoj).

Preporučljivo je da se hrvatski oplemenjivači, fizička osoba ili pravna osoba direktno obrate Agenciji – Odjelu za biljne sorte (u daljnjem tekstu PV-Odjel). S druge strane, strani oplemenjivači trebaju odrediti zastupnika u Hrvatskoj koji će voditi brigu o svim detaljima zahtjeva kao i postupka u cjelini.

Iskustvo je pokazalo da je za sve zainteresirane najbolje da hrvatski zastupnik ima sve potrebne informacije o novoj sorti iz prve ruke. Fizička osoba ili pravna osoba u Hrvatskoj koja je primarno odgovorna za biljni materijal nove sorte (npr. uvoz, provjeru, pakiranje, distribuciju) obično je očiti i primjereni zastupnik za PVP. U slučaju stranih sorti zastupnik može biti lokalna sjemenska kompanija ili u slučaju ukrasnog bilja lokalni rasadnik.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.