Voćni namazi

91
Spread the love

Prema važećem Pravilniku o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezu te zaslađenom kesten pireu (NN 94/11) termin voćnih namaza (punila, nadjeva, preljeva i sličnih) kao takav nije definiran.

Isti se prema sadržaju i tipu voća te sadržaju ukupne suhe tvari mogu svrstati u kategorije džema, marmelade ili pekmeza. U daljnjem tekstu za navedene tipove proizvoda koristit će se termin voćnih namaza. Voćni namazi, kao i punila ili nadjevi često se koriste i kao tip poluproizvoda u proizvodnji kolača, raznih preljeva te općenito pekarskih i slastičarskih proizvoda.

Tehnologijski postupak proizvodnje voćnih namaza pretpostavlja toplinsku obradu voćne sirovine (voćne kaše) u svrhu osiguranja mikrobiološke ispravnosti proizvoda (higijenski standardi). Također, zaslađivanje u svrhu korekcije okusa i dodavanje uguščivača i kiselina u svrhu zgušnjavanja i dobivanja specifične teksture pojedinog proizvoda.

U proizvodnji voćnih namaza, odnosno općenito proizvoda želirane konzistencije poželjno je koristiti voćne sirovine najveće kvalitete. To su proizvodi čiji se sortiment i porijeklo prati i kontrolira od ubiranja i prijema do završne obrade. Naime, kvaliteta finalnog proizvoda prvenstveno ovisi o kvaliteti svježe sirovine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.