Apoplektično venuće vinove loze

2364

Prilikom zaraze ovom bolesti važno je da se tijekom vegetacije obavljaju redovite provjere vinograda i da se označi zaražena loza.

sadnja vinograda

Apoplekticno venuće vinove loze je bolest uzrokovana kompleksom gljiva koji razgrađuju drvo.

Po opisanim simptomima razlikuju se dva tipa:

  • Klasična eska. Kod klasičnog tipa, vinova loza propada dugi niz godina. U nekim godinama simptomi se praktički ne vide do jeseni. Napadnuti trsovi životare po niz godina nakon čega iznenadno propadnu. Na listovima oboljele vinove loze se pojavljuju znakovi kao kod nekih nedostataka hranjiva ili znakovi fitotoksičnosti. Između žila se pojavljuju žute (bijele sorte) ili crvene pjege (crvene sorte) koje se brzo šire po žilama. U nekoliko dana pjege smeđe i suše se. Tkivo oko žila ostaje zeleno, rub lista se suši. Listovi otpadaju. U vlažnim uvjetima, vinova loza može ponovo ozeleniti, no u suhim vremenskim uvjetima vinova loze se potpuno osuši. Grozdovi se od samog početka normalno razvijaju ali ne dozrijevaju pravilno, bobice pucaju i suše se ili ostanu tvrde. Također vidimo promjene na drvetu, na zaraženom dijelu je na okomitom presjeku rozgve sredina drva omekšana, na starom drvu se pojavljuju odumrli tamno smeđi dijelovi u obliku trokuta.
  • Mladenačko venuće

Važno je da se tijekom vegetacije obavljaju redovite provjere vinograda i da se označi zaražena loza. Zaražene dijelove sljedeće godine režemo posebno, kad smo drugu lozu u vinogradu već orezali. Gljiva napada drvo i u lozu ulazi kroz veće rane. Te je rane dobro namazati voskom na bazi bakra kojem smo dodali vodu. U sprječavanju širenja esce pripomaže također rezidba u kasno proljeće kad se sokovi u rozgvi kreću uzlazno. Često je potrebno i jedino moguće rješenje – zaraženu lozu izrezati, iskopati i ukloniti iz vinograda.

Vrlo dobar neposredni učinak pokazuju pripravci na bazi Al-fosetila (Mikal Premium F, Profiler), koji djeluju kao pravi sistemici. Ulaze u sve dijelove biljke, pa i u drvene i tako zaustavljaju razvoj gljive. No, u zaštiti od esce još uvijek je najvažnija pravilna obrada vinograda.

1 komentar

  1. Kako dezinficirati zemlju radi sadnje nove loze. Radi se o pergoli na kojoj mi dva trsa imaju takve simptome.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.