Hranidba suprasnih krmača

3415
Spread the love

Najbolje hraniti sa otprilike 2 kg smjese dnevno uz smanjivanje na 1 kg dnevno nekoliko dana prije prasenja.

krmace

Treba uključiti hranidbu sa nižim sadržajem energije i sa većim sadržajem sirovih vlakana ( sačma,repini rezanci,trava,repa,silaža) jer pospješuju probavu i sprečavaju debljanje krmača te daju prijeko potrebne vitamine i minerale. Hranidbom krmača u razdoblju suprasnosti (gravidnosti) treba zadovoljiti uzdržne potrebe krmače, potrebe za hranjivim tvarima koje će omogućiti intrauterini razvoj plodova, potrebe mliječne žlijezde i lučenje dovoljnih količina mlijeka te odgovarajući prirast.

SMJESE ZA SUPRASNE KRMAČE TREBAJU SADRŽAVATI: 12-14% SIROVIH BJELANČEVINA I MINIMALNO 11 MJ METABOLIČKE ENERGIJE PO KILOGRAMU SMJESE.

Kompletne krmne smjese u hranidbi suprasnih krmača mogu se zamijeniti djelomično kvalitetnom pašom, kukuruznom ili travnom silažom, krumpirom, stočnom ili šećernom repom.

Tijekom prve dvije trećine suprasnosti krmače se hrane sa 2 kg hrane. U zadnjoj trećini suprasnosti zbog intenzivnog razvoja plodova krmače treba hraniti sa 2 – 3 kg smjese dnevno.

Na količinu obroka u vrijeme suprasnosti utječu:
• tjelesna masa i kondicija krmača i suprasnih nazimica,
• temperatura u nastambi,
• individualni način ishrane smanjuje količinu obroka, a skupna ishrana povećava količinu obroka,
• stadij suprasnosti (u zadnjoj trećini suprasnosti povećava se obrok krmačama lošije tjelesne kondicije),
• suprasne krmače hrane se jednom dnevno, uvijek u isto vrijeme.

Prekomjerna hranidba suprasnih krmača i nazimica apsolutno je neracionalna odnosno skupa pa čak i štetna jer dovodi do:
• debljanja krmača i slabijeg apetita u dojnom razdoblju,
• većeg gubitka tjelesne mase i slabije mliječnosti u dojnom razdoblju,
• duljeg vremenskog trajanje prasenja i često puta do komplikacija tijekom prasenja.

Nedovoljna hranidba u vrijeme suprasnosti dovodi do:
• pada tjelesne mase krmača,
• produljenja neproizvodnog razdoblja nakon odbijanja prasadi pa do novog pripusta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.