Prednosti i nedostaci držanja svinja na dubokoj prostirci

94

Sustav držanja svinja na dubokoj prostirci ima niz prednosti. Držanje svinja na dubokoj prostirci predstavlja prirodniji način držanja svinja.

Izvor: Wikipedia

Takav način držanja i bolja mikroklima u tovilištu pridonose boljem zdravstvenom stanju svinja, smanjivanju agresivnosti i pojave griženja repova i ušiju u svinja. Isto tako ostvaruju se veći dnevni prirasti i konverzija hrane te se postiže bolja kakvoća mesa i preživljavanje svinja. U hladnijem dijelu godine u tovilištu je toplije, jer se fermentacijom u dubokoj prostirci stvara toplina. Onečišćavanje okoliša s NH3, CO2 i H2S je svedeno na minimum te je emisija plinova u tovilištu neznatna, pa nema potrebe za ugrađivanjem uređaja za ventiliranje tovilišta.

Držanjem svinja na dubokoj prostirci se smanjuje količina mineralnih gnojiva za gnojidbu tla, jer se zamjenjuje kvalitetnim svinjskim gnojem. Time se smanjuju i troškovi gnojenja i proizvodna cijena kukuruza za tov svinja. Troškovi granje po m2 tovilišta su manji za 30 %, jer se ne ugrađuje kanalizacija i oprema za ventiliranje, a manji je i broj pojilica i pregrada izmedu boksova.

Kod držanja svinja na dubokoj prostirci moguće je upotrebljavati postojeće neiskorištene građevine bez većih troškova za adaptiranje prostora. U istraživanjima Myczko (2002) navodi da je u boksovima s dubokom steljom emisija amonijaka bila znatno niža od uobičajene za tovilišta, a Klemola (1998) navodi da je sadržaj prašine u zraku znacajno manji u objektima s dubokom steljom u odnosu na klasična tovilišta.

Nedostaci držanja svinja na dubokoj prostirci nalaze se u činjenici da je potrebno spremiti veće količine prostirke i osigurati prostor za njezin smještaj, kao i utrošiti veći utrošak rada za spremanje prostirke i za svakodnevno nastiranje u prostor za ležanje svinja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.