Ponašanje krmača – prasad

1012

Jedan od najintenzivnijih oblika ponašanja u svinja je odnos krmače i prasadi. Taj odnos započinje i prije samog rođenja mladunčadi pri čemu krmače i nazimice dan do dva prije prasenja traže mjesto za gradnju gnijezda.

U prirodnim uvjetima gnijezdo ima važnu ulogu u zaštiti tek oprasene prasadi. Iako prasad nakon prasenja može vidjeti, čuti i kretati se sustav regulacije tjelesne temperature nije razvijen. Stoga osim toplinske zaštite, zbog lagane konstrukcije od grančica, trave, slame, gnijezdo ima i funkciju mehaničke zaštite protiv prignječenja od strane krmače. Ovaj majčinski oblik ponašanja s ciljem zaštite prasadi je u intenzivnoj proizvodnji u potpunosti onemogućen što kod krmača izaziva frustraciju i stres.

Odmah nakon prasenja prasad kreće u borbu za sise. Krmača specifičnim roktanjem poziva prasad na sisanje i navješćuje dolazak mlijeka. Uspostavljeni raspored prasadi na sisama zadržava se do kraja dojnog razdoblja, pri čemu prasad zadržava svoju sisu, a prepoznaje je po mirisu i položaju. Određeni problemi u svezi s formiranjem rasporeda na sisama javljaju se uslijed pojave izrazito velikih legala i primjene postupka ujednačavanja legala.

Samo sisanje prasadi odvija se u nekoliko faza, od utvrđivanja poretka kod sisa, masiranja vimena, sporog i brzog sisanja te konačno ponovnog masiranja vimena radi ispuštanja zadnje količine mlijeka. U početku nakon prasenja prasad sisa vrlo često, a kasnije se taj intenzitet postupno smanjuje. Praćenjem ponašanja i krmače i prasadi mogu se utvrditi ometajući čimbenici koji utječu preko određenih oblika ponašanja (sisanje, spavanje, igra, agresija) na konzumaciju, a time i na proizvodne rezultate u uzgoju prasadi.

Ono po čemu se značajno razlikuje intenzivna proizvodnja svinja od uzgoja u prirodnim uvjetima je vrijeme odbića prasadi. U prirodnim uvjetima prasad se odbija tek nakon dva do tri mjeseca, dok u intenzivnom svinjogojstvu odbijanje prasadi se provodi u dobi od tri do četiri tjedna. Jasno je da u takvim uvjetima dolazi do narušavanja odnosa krmača – prasad i da trenutak odbića predstavlja veliki stres i za prasad, ali i za krmaču.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.