Evidencija o prirodnom pripustu goveda

1052

Oplodnja u goveda obavlja se umjetnim osjemenjivanjem ili prirodnim pripustom. U mesnih i izvornih pasmina dominira prirodni pripust, jer se prvenstveno uzgajaju u sustavu krava-tele.

Kod takva načina uzgoja životinje većinu vremena provode slobodno na paši i teško je provediv sustav oplodnje umjetnim osjemenjivanjem. Bikovi koji će biti odabrani za prirodni pripust moraju zadovoljavati uvjete u pogledu morfoloških, zdravstvenih i reprodukcijskih kriterija u skladu s odobrenim uzgojnim programom. Osim toga, moraju biti upisani i u matičnu knjigu, pri čemu je uvjet da imaju poznate rezultate performance (test na vlastiti rast i razvoj) ili genomskog testa.

Za mesne pasmine, uključujući simentalsku u sustavu krava-tele, uvjet je završen performance test, a za simentalsku pasminu u proizvodnji mlijeka genomski test. Uzgajivač/posjednik bika u prirodnom pripustu, i to sukladno Zakonu o uzgoju domaćih životinja (NN115/2018), treba voditi evidenciju o prirodnom pripustu i upisati podatke u Registar reprodukcijskog materijala u web aplikaciji za posjednike (https://stoka.hpa.hr/posjednik/).

Primjeri obrazaca evidencije o prirodnom pripustu mogu se pronaći na web stranici HAPIH-a (https:// www.hapih.hr/cs/obrasci/govedarstvo/) ili zatražiti u područnim uredima HAPIH-a.

Evidencije sadržavaju sljedeće podatke:
• ime, prezime, adresa i OIB vlasnika/uzgajivača rasplodnjaka
• vrsta i pasmina rasplodnjaka
• brojčana oznaka i ime rasplodnjaka
• datum pripusta
• brojčana oznaka i ime plotkinje
• pasmina plotkinje
• datum rođenja plotkinje
• brojčana oznaka, ime i pasmina oca plotkinje
• redni broj pripusta
• ime, prezime, adresa i OIB vlasnika/uzgajivača plotkinje.

Ako se u stadu istovremeno drži više bikova treba voditi dodatnu evidenciju iz koje je vidljivo razdoblje u kojem se bikovi drže u stadu i s kojim plotkinjama. Nadalje, ako na gospodarstvu postoji više posjednika (IKG-ova) treba voditi odvojene evidencije prema IKG-u. U slučaju korištenja bika iz drugoga gospodarstva (JIBG) potrebno je u JRDŽ-u napraviti premještanje (migraciju) bika na JIBG s kravama, uz poštivanje propisanih veterinarskih uvjeta.

Posjednik bika također može registrirati novi IKG na JIBG-u posjednika krava i zatim izvršiti migraciju na taj IKG. Posjednik ili posjednici (ako ih je više) također trebaju voditi evidenciju o prirodnom pripustu goveda.

Sličan postupak provodi se i u slučaju ako krave migriraju na gospodarstvo koje drži bika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.