AA košnice u pčelarstvu

2018

AA Košnica je najnoviji tip košnice koja sluzi za smještaj pčelinje zajednice, sa posjedovanjem u istom prostoru plodišta i medišta te pratećim sadržajima koji se pojavljuju kao potreba jedne pčelinje zajednice.

Njen osnovni cilj je da poboljša uvijete života pčele, a samim tim da poveća reproduktivnu moć pčelinje zajednice, te lančanim principom poveća proizvodnju pčelinjih produkata. Način primjene inovacije, tj. „AA Košnice”, se sastoji u mogućnosti smještaja pčelinjeg društva u ambijent koji ce im omogućiti udoban i trajan prostor sa pomagalima koja ce smanjiti uznemiravanje pčela.

Postoje rješenja smještanja pčelinje zajednice u košnice oblika kocke ili kvadra, pravljene od drveta, a u novije vrijeme i od stiropora i od ostalih izolacionih materijala. Druga grupa je zvonastog oblika pravljena od slame ili od loze, oblijepljena raznim materijama za zaštitu od toplote odnosno hladnoće.Sva dosadašnja rješenja imaju svoje prednosti kao i nedostatke. Sama činjenica da ima vise rješenja ukazuje da nema idealne košnice. Staništa pčela u prirodi su dubovi drveta, usijeci stijena i druga prirodna skloništa, po kojim je uzorima čovjek i napravio prvu košnicu. Košnice su pravljene od loza ili su korišteni dijelovi šupljeg stabla koje je zaštićivao raznim premazima izolacionih materija kako bi košnicu osposobio za boravak pčelinje zajednice. Njene prednosti su sto je čovjek mogao odabrati i prilagoditi mjesto stacioniranja pčelinjaka.

Reproduktivna sposobnost u ovakvim košnicama je dobra, ali pristup radi korištenja produkata nije daleko otišao od onog u prirodi. Rješavajući problem napravljene su košnice u obliku četvrtastih sanduka koji su u mnogo čemu poboljšale uzgoj i iskorištenje produkata pčele, kao i humaniji pristup pčeli.

Činjenica da se i do danas zadržala pletena košnica „trnka”, ukazuje da je to najprirodniji oblik koji pčela prihvata i najbolje se razvija. Da bi iskoristio prednosti sanduka, zbog svoje prednosti i komercijalnih razloga, a izbjegao njegova konstruktivne nedostatke, te koristeći prednosti trnke, a izbjegao njene nedostatke, konstruirao sam košnicu, nazvanu „AA Košnica”, čije su prednosti očite.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.