Povrtnjak krajem proljeća i početkom ljeta

889

Poznato je da visoke prirode možemo ostvariti samo ako povrće uzgajamo na plodnim i strukturnim tlima. Ali, i najlošija tla mogu se pretvoriti u dobra povrtna tla, uz pravilnu gnojidbu i pravodobnu obradu tla.

Tijekom svibnja i lipnja u Dalmaciji obično vladaju velike vrućine, praćene duljim sušnim razdobljem, zato je nužno redovito zalijevanje. To se, posebice, odnosi na tek posijano sjeme povrća koje treba svakodnevno zalijevati do potpunog nicanja biljaka. U kasnijim fazama razvoja zalijeva se po potrebi, ovisno od vladajućih klimatskih prilika.

Iako sadnja prijesadnica povrća u toplijim krajevima obično završava do sredine svibnja, ne postoje klimatske zapreke sadnji, a to se, prije svega, odnosi na presadnice proizvedene kontejniranim putem. Posebice se popularizirala sadnja lubenice, prije svega, one cijepljene na tikvu.

Naime, cijepljena lubenica, osim što je otpornija na bolesti i što ostvaruje veće prinose, ranije plodonosi za 20-ak dana što na tržištu ranog povrća nije zanemarivo. Posljednjih godina je zamjetan i sve češći uzgoj neobičnih vrsta povrća poput bijelog patlidžana, žutih rotkvica, blitve s crvenom stabljikom, žutih rajčica, okruglih mrkvi i sl.

Premda se radi o sporadičnom uzgoju, navedeni «rariteti» predstavljaju svojevrsno osvježenje na vrtnim gredicama. Jer dobro je da u našim sjemenskim kućama možete pronaći i vrste povrća koje, osim u kuhinji, isto tako možete upotrijebiti i za ukrasne gredice. Stoga, u agrocentrima dobro i pomno promotrite police i kataloge, jer vrijeme se ipak promijenilo…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.