Prisilna izgradnja matičnjaka

3304

Dobivanje matica u izgradnji matičnjaka može se uspješno primjenjivati u sezoni samo onda kad zajednice imaju dovoljan broj trutova.

pcele

Za ovaj način, koji nema veze s rojenjem, bitno je da pčele na što mlađem leglu jednolične dobi izgrade matičnjake iz radiličkih stanica. Treba dalje maticu prisiliti da što više zaleže jednu novu satinu. Za tu svrhu košnica s izabranom zajednicom stavi se kraj mjesta na kojem je bila i okrene letom na protivnu stranu. Na njezino mjesto postavi se druga prazna, i u nju se umetnu 2 okvira koja su dobro napunjena medom i peludom. Između njih stavi se okvir s Az građenom novom satinom koja nije protkana žicom i u kojoj još nije bilo legla.

Zatim se u tu košnicu stresu pčele s polovine okvira iz odmaknute košnice. a ujedno se u nju pusti i matica. Nakon 24 sata bit će nova umetnuta satina zaležena jer matica nije imala drugog mjesta za leženje. Tada se odmaknuta košnica vrati u prijašnje stanje. Zaležena satina stavi se u medište koje je puno pčela na istu ili koju drugu jaku zajednicu i to između dva okvira otvorenog legla. Nakon dva dana mogu se iz te satine izrezivati potrebne trake dugačke koliko god imade na njima ličinki. Oštrim tankim nožem reže se po pokrajnim stanicama tako da po sredini trake ostane netaknut jedan red zaleženih stanica. Zatim se protivna strana ukliješti između dvije letvice.

Tako ukliještenu traku treba još pojačati višekratnim premazivanjem s jedne i s druge strane rastopljenim (ne vrućim) voskom pomoću malog kista. Na tako utvrđenoj traci ponište se po dvije stanice s ličinkama, jedna do druge, tako da netaknuta ostane svaka treća zaležena stanica. Obično treba da bude na jednoj utvrđenoj traci 9—10 ostavljenih stanica. Letvice s dovršenim trakama stave se u gornji ležaj praznog okvira.

Ukoliko nema materijala da se popune sva tri mjesta u okviru, moraju se u okvir staviti obične letvice u jedan ili dva donja ležaja jer bi inače pod težinom velikog grozda pčela zaležene stanice mogle popustiti. Da pčele na pričvršćenim zaleženim trakama u okviru izvedu prave matičnjake, mora se okvir staviti među pčele koje su bez matice i bez legla, ali među takve pčele koje su upravo u stadiju izlučivanja mliječi, a takve se nalaze na okvirima otvorenog legla. Treba dakle sat-dva prije rezanja trake u jedno medište koje je zamreženo s donje strane ili još bolje u tzv. »rojni sanduk« pomoću sipaonika natresti pčele s najmanje 4 takva okvira. Prije stresanja mora se u njega staviti 1 okvir otvorenog meda i 1 s peludom, oba bez ikakva legla.

Nakon stresanja treba odmah na poklopac postaviti punu hranilicu ili prije punjenja unutra metnuti Doolittleovu punu hranilicu. Ako su pčele u tom medištu, odnosno rojnom sanduku, bile zatvorene jedan sat, one su spremne da na priređenim trakama u okviru odmah izvedu željene matičnjake koji će biti obilno opskrbljeni mliječi. Pošto ostane među takvim pčelama 24 sata, može se okvir s pravilno izvedenim matičnjacima izvaditi i predati na njegu uzgajivačkoj zajednici.

Upotrijebljene pčele stresu se pred košnicu iz koje su uzete. Uspjeh zavisi o još nekim uvjetima. Priređivati zaležene trake ili stanice i puniti umjetne matične osnove treba u toploj ali i vlažnoj prostoriji ili vani pri sldčnoj temperaturi. Treba imati na umu da suhi okolni zrak naglo izvlači vlagu iz zaleženih stanica ili iz mliječi, što može imati za posljedicu manji broj primljenih matičnjaka ili najzad matice slabije kvalitete. Za suhog toplog vremena ili u takvoj prostoriji potrebna vlaga može se napraviti držanjem posude s vodom na ugrijanoj peći, vješanjem poveće mokre plahte ili brižljivim pokrivanjem zaleženog materijala mokrom krpom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.