Rak korijenova vrata jabuke

90

Rak korijenova vrata jabuke (Phytophthora cactorum) se najčešće javlja na jabuci, nešto rjeđe na kruškama i koštuničavim vrstama voćaka. U Hrvatskoj prvi puta je determinirana u dolini Neretve 1980. godine. Kasnije je ustanovljena i na drugim lokalitetima.

Prvi simptomi se ogledaju u promjeni boje u blizini cijepljenog mjesta. Kora na tom mjestu najprije postane crvenkastoljubičasta, a na kraju tamnosmeđa. Na prerezu rane vidi se čokoladnosmeđe bolesno tkivo. Prijelaz između bolesnog i zdravog tkiva nije oštar. Bolesno tkivo ima specifičan miris po gorkim bademima. Lišće napadnutog stabla također mijenja boju, novoizraslo je sitnije, a vrhovi izboja se počinju uvijati. Kasnije lišće vene i opada. Plodovi su sitni i intenzivno su obojeni.

Gljiva živi saprofitski u tlu. Napada i plodove koji dospiju na tlo, a s kapima kiše dospije i na plodove niskih grana. Na napadnutim plodovima tvori sporangije kojima se bolest širi. Prezimljava kao oospora koja se stvara na oboljelim plodovima, ali i na tkivu oboljele kore drveta. U tkivo može prodrijeti samo na mjestima oštećenja. Svojim napadom u kambijalnom sloju uništava provodne snopove što nepovoljno utječe na rast stabla.

Optimalna temperatura za izlaženje oospora je 25 °C, a kliju već pri 16 °C. Za vrijeme toplog i vlažnog vremena tijekom ožujka i travnja nastupa infekcija.

Od preventivnih mjera preporučuje se podizanje voćnjaka na prozračnim, propusnim i dobro strukturiranim tlima, sustavno suzbijanje korova kako bi korijenov vrat što kraće bio vlažan. Vrlo važno je odabrati visoko cijepljene sadnice i otpornije sorte i podloge (vrlo osjetljive podloge su MM106, M26 i M7). Oštećenja debla koja nastaju prilikom obavljanja temeljnih agrotehničkih zahvata potrebno je svesti na minimum. Zaražene plodove potrebno je odstraniti iz voćnjaka jer su oni izvor novih zaraza.

Zaražena stabla potrebno je čim prije iskrčiti iz voćnjaka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.