Otklapanje saća i vrcanje meda

3352

Prilikom vrcanja meda pčelar mora strogo voditi računa da prostorija za vrcanje bude potpuna čista, zračna i sa dovoljno svjetla, a isto tako i odjeća da je čista, ruke i sav pribor kojim se služi za vrijeme vrcanja.

Unesene okvire s medom treba najprije sortirati po starosti saća, po težini meda u saću, te po mogućnosti i po sortama meda. Opranu i osušenu vrcaljku treba postaviti vodoravno i učvrstiti je da se pri radu ne pokreće. Kad vrcaljka ne bi bila vodoravno postavljena, dolazilo bi do njenog oštećenja, a i sam rad ne bi bio pravilan. Današnje naše vrcaljke odignute su na nogama obično toliko da se ispod njene slavine može postaviti posuda za primanje meda.

Voštane poklopce skidamo najviše nožem ili vilicom. Taj se pribor mora držati u vrućoj vodi jer se hladnim priborom ne može čisto i brzo raditi. Pri samom otklapanju saća treba nastojati da se što manje zahvaća u dubinu saća s medom, jer je lakše i brže da su voštani poklopci, koji se odvajaju, što tanji i suši. Tako se postupa i sa jače izvučenim, debljim saćem s medom, pa kad se med izvrca, onda se oštrim nazubljenim nožem izravna saće na normalnu širinu odnosno debljinu prema letvicama okvira. Na taj se način dobije više izvrcanog meda, a komadi izrezanog suhog saća mogu se odmah staviti na stranu, te ih kasnije odnijeti u sunčani topionik.

Za vrijeme otklapanja saća treba voditi računa da med ne kapa po podu i da se komadići saća ne raznose na nogama izvan prostorije jer bi se takvom neopreznošću mogao izazvati grabež na pčelinjaku. Ponekad se dešava da pokoja pčela bude unesena na saću. Te pčele navaljuju onda na prozore ili na postavljenu mrežu. U tom slučaju treba postupiti kao što je već naprijed spomenuto, tj. omogučiti im izlaz pomoću postavljene bježalice.

Otklopljeno saće dodaje se drugom radniku koji ga stavlja u koš vrcaljke, pazeći da suprotne težine punog saća s medom budu približno jednake. U protivnom, tj. ako bi težine bile nejednake, vrcaljka bi se pri radu pokretala i igrala. Isto tako treba pazlti da je saće približne starosti, da se vrca posebno starije a posebno mlađe saće, jer je tako lakše regulirati brzinu okretaja. Kad bismo u vrcaljku stavljali, ne pazeći, starije i mlađe saće s medom, dolazilo bi do loma mlađeg saća, čime se čitav rad usporava i trpi materijalna šteta. Isto tako treba paziti da se okvir stavi u vrcaljku tako da donja letvica okvira bude prilikom okretanja prva, a satonoša zadnja, zbog toga što stanice saća imaju nagib prema gore za oko 4°, tj. prema satonoši, pa prilikom okretanja oša vrcaljke med lakše ispada unazad nego kada bi saće bilo okrenuto u obrnutom smjeru. Također treba nastojati da saće bude naslonjeno uz sam koš vrcaljke jer bi se inače lomilo.

U početku se koš vrcaljke okreće lagano, dok iz vanjske strane okvira ne iziđe jedan dio meda, a nakon kraćeg vremena s okretanjem se prestane i okviri okrenu na drugu stranu, pazeći da se stavljaju u koš vrcaljke onako kako je već spomenuto. Sad se s okretanjem nastavi malo brže, što zavisi o starosti i jakosti saća. Kad se vidi da med više ne izlazi Lz saća — što se poznaje po prestanku šuma koji koja se sad potpuno izvrca bržim okretanjem koša. Svaki put se zaustavlja okretanje postepeno.

Novi ručni pogoni za vrcaljke građeni su tako da se može prestati s okretanjem ručke kad se jednom postigne dovoljna brzina, slično kao u bicikla, a i zaustavljanje je slično. Kad je nekoliko okvira izvrcano, otvori se slavina da med prolazi u podmetnutu posudu kroz cjedilo ili bez njega. Kao što je već spomenuto, cjedilo se može koristiti na manjim pčelinjacima, ali na većim ne bi bilo vremena jer se cjedilo ubrzo začepi česticama saća. Zato se na većim pčelinjacima vrca bez cjedila, pa se med nakon taloženja procijedi što će biti kasnije opširnije opisano.

Ako se vrca dok još paša traje, i ako na pčelinjaku nema nikakve zaraze, izvrcano saće može se odmah vraćati u košnice u svako doba dana. U tom slučaju, pošto se med izvrca iz nekoliko košnica, može se izvrcano saće prilikom oduzimanja meda iz slijedećih košnica odmah stavljati na mjesto oduzetih okvira s medom. No prije toga treba izvrcano saće obrezati nazubljenim nožem prema širini satonoše. Zatim tako priređeno saće treba pokvasiti u čistoj hladnoj vodi, otresti, te u okvirnjačama ili u nastavcima odnositi na pčelinjak i stavljati u košnice.

Na taj se način pčele ponovo ne uznemiruju, a i rad je mnogo brži. Ali ako je paša već prestala, da se ne bi izazvala tuđica, prazno saće treba vraćati kasno pred večer da bi ga pčele preko noći mogle očistiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.