Ovi štetnici zapravo ne štete maslinama

582

Razdoblje pred nama vrlo je intenzivno što se tiče štetočinja masline. Vrlo kišovita i topla razdoblja izuzetno pogoduje razvoju paunovog oka, vidjet ćemo što će u pogledu klimatskih prilika donijeti naredno razdoblje. No poučeni prethodnim godinama u svakom slučaju možemo očekivati pojavu maslinovog svrdlaša, maslinovog moljca i naravno maslinove muhe.

Što se tiče maslinovog svrdlaša očito je to postao jedan od najvažnijih štetnika koji se više ne može i ne smije zanemariti. Proteklih godina skupljaju se iskustva kako ga suzbijati ili držati pod kontrolom. Jedna od prvenstvenih mjera je plića obrada tla u razdoblju svibnja i lipnja čime, osim što suzbijamo korove i čuvamo vlagu u tlu prekidajući kapilaritet, dijelom i suzbijamo maslinovog svrdlaša. Nadalje, ovog štetnika treba pratiti promatranjem ima li u krošnji odraslih oblika, a može se raditi i otresanje grana na bijelu plahtu ili u lovnu mrežu. No očito nećemo moći izbjeći barem dva termina prskanja.

Jedno se poklapa s drugim prskanjem protiv maslinovog moljca (veličina ploda 2 – 4 mm), što je okvirno negdje polovicom lipnja, moguće i prije. Drugi tretman protiv svrdlaša bio bi negdje kraj lipnja – početak srpnja. Po potrebi može se planirati i treći tretman sredinom srpnja ili u drugoj dekadi srpnja. Odnedavno je registrirano zasad jedino sredstvo protiv maslinovog svrdlaša insekticid na bazi djelatne tvari dimetoat (Rogor 40) u koncentraciji 0,15 posto. Nije loše uz ovaj insekticid dodati i neki od okvašivača. U ekološkoj proizvodnji nema adekvatnih rješenja. Neki navodi s terena spominju dobro djelovanje insekticida na bazi piretrina, što bi svakako trebalo provjeriti.

Već smo dijelom spomenuli i suzbijanje maslinovog moljca. Ovog štetnika moguće je kvalitetno pratiti uporabom feromonskih lovki koje je potrebno postaviti od početka svibnja mjeseca. Kada primijetimo veći ulov, tada možemo planirati prskanje. Obično se prvo prskanje provodi kada počinje cvatnja masline (10–50 posto cvatnje, ovisno o sredstvu koje koristimo). Za praćenje ovog štetnika najbolje su feromonske lovke tipa delta (trokutasta ili krovasta lovka). Kritičan broj okvirno se uzima kao 5 leptira/lovki/dan. U ekološkoj i integriranoj proizvodnji dozvoljena su sredstva na bazi Bacillus thuringiensis kurstaki, a treba ih koristiti u samom početku cvatnje.

U konvencionalnoj proizvodnji mogu se koristiti sredstva na bazi dimetoata, ali ova sredstva nisu dozvoljena u ekološkoj proizvodnji. Maslinov moljac je prošle godine prouzrokovao dosta štete kada je druga generacija napala tek zametnute plodove, te se gusjenica razvila u unutrašnjosti ploda. Krajem kolovoza i u rujnu bilo je dosta opadanja plodova, što se pripisivalo nekim drugim uzrocima. Kada se otpali plod pomnije pogledao, mogla se vidjeti rupica uz peteljku. Na presjeku se vidjelo da je koštica potpuno izjedena, što je bila tipična slika štete od maslinovog moljca.

Iz broja 25. Maslinar, lipanj 2014.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.