Prijenos ličinki u matične osnove

28

Četvrtog dana od dana stavljanja matice u izolator može se pristupiti prijenosu. Pošto se voštane osnove matičnjaka utvrde u drvene podloge, razmjeste se ove i pritiskom na letvicu utvrde, tako da ih na jednoj letvici bude 18—20 komada.

Prije samog prijenosa ličinki u matične osnove mora se pripremiti naprijed spomenuti prihvatni goli roj, bilo u rojnom sanduku bilo u priređenom medištu. Gusta mliječ iz punih matičnjaka nije najbolja za stavljanje u matične osnove. Uzgajivač Latham ju je prethodno razrjeđivao sa nekoliko kapi mlake vode s čajnog poklopca pomoću kapaljke. Već spomenutim priborom za prijenos prenese se na dno matične osnove malo mliječi, nešto veća količina od prosenog zrna. Čim su osnove na jednoj letvici mliječi opskrbljene, pokriju se vlažnom krpom i napune na još jednoj letvici. Zatim se iz izabrane zajednice donese zaležena satina koja je na dan rada ispod izolatora već ispunjena ličinkama u dobi od neka 24 sata.

Iglom se pažljivo ličinka podigne sa svoga mjesta i prenese u matičnu osnovu na mliječ. Pri tome se igla potisne malo prema dnu stanice i izvadi ispod ličinke.

Kad su ispunjene obje ili sve tri letvice u okviru s napunjenim matičnim osnovama, treba odmah okvir staviti u malo prije priređen goli roj u rojnom sanduku. Njime se malo udari o dno, da što više pčela spadne na dno, zatim se brzo otvori i okvir s ličinkama stavi u sredinu, tj. između okvira s peludom i okvira s medom i odmah zatvori. Na njegov se poklopac stavi puna hranilica i sve zajedno odnese u neki mračni prostor gdje ostane 24 sata. Ako je pčelar pažljivo radio, sve matične osnove bit će pretvorene u matičnjake, a ličinke u njima upravo će plivati u izobilnoj mliječi.

Drugog dana prihvaćeni matičnjaci na letvici srede se tako da ih na jednoj bude najviše 10 komada i u okviru stave u pripravljenu uzgajivačku zajednicu, kako je to već objašnjeno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.