Plotica, riba dubokih i mirnih voda

5920

U odnosu na neke druge slične bijele ribe (bodorka, klen), plotica ima karakterističnu smeđezelenu leđnu peraju. Mrijesti se u travnju i svibnju, kada ženka položi i do 60.000 jaja.

Hrani se beskičmenjacima, crvima, mekušcima i biljnom hranom. Naraste i do 3 kg težine, iako joj je prosječna lovna težina do 500 grama. Ono što je sportskim ribolovcima posebice važno – može se loviti tijekom cijele godine, pa i zimi, kada se ciljano na nju odlučuje najviše nizinskih ljubitelja ribolova plovkom, ponajprije bolognese štapovima odnosno dugim direktašima.

Zimi se i najčešće love kapitalni primjerci ove ribe. Među onima koji se mogu pohvaliti s ulovom kapitalne plotice su i ribi- či Jadranko Čavrag, koji je 2001. u Korani ulovio primjerak težak 2,71 kg, pa Milan Paveli, koji je 2003. u Dravi ulovio komad od 2,67 kg, odnosno, Željko Savić, koji je 2000. u Uni ulovio ploticu tešku 2,65 kg. Korana, Drava, Una, pa Dobra, Sava i još neke rijeke najpoznatije su vode kada je u pitanju ribolov na krupne plotice kod nas.

Plotica voli duboke i mirne vode. Stanovnik je rijeka crnomorskog sliva, ali je ima i u nekim rijekama jadranskog. Najbolje vrijeme za ribolov na nju je kasna jesen, a posebice kada voda malo zamuti – »napne«. Zato se odlični rezultati u ribolovu mogu očekivati na kraju zime, kada ojuži i počne lagano topljenje snijega.

Za ribolov na ploticu koristi se fini pribor i tanki najloni. Među vodeće hrvatske ribolovce, kad je u pitanju ribolov ove ribe, spada Zagrepčanin Robert Janko. Taj naš natjecatelj i specijalist za bijelu ribu, ploticu u ovom periodu najviše lovi na Dobri bolognese tehnikom. Pritom koristi šest metara dugi bolognese štap i tzv. match rolu na kojoj je namotan najlon promjera 0,16 mm. Predvez s udicom je od nešto tanjeg najlona – 0,14 mm i dužine je 40 cm. Za Dobru koristi plovak nosivosti 5 grama i opterećuje ga olovnicom (suza zablokirana kuglicama olova) tako da se vidi samo antena plovka. Obavezno koristi karakteristične »bolognese« plovke oblika izvrnute kruškice. Lovi na udice veličine br. 14. Kako se vodilice na štapu ne bi ledile, vršne i one tanje premazuje glicerinom.

Prije ribolova, na tridesetak metara od obale poziciju na kojoj lovi priprema ubacivanjem kugli hrane za primamu. Za ribolov plotice mogu se koristiti različite vrste gotovih smjesa, na bazi sira i sl., ali i najobičnije kugle kruha, otežane šljunkom. Od mamaca najbolje je koristiti krupne crve – »škote«, a s njima treba povremeno i praćkati liniju primame i to, ovisno o brzini toka, nekoliko metara uzvodno. Osim crva, plotica se može loviti i na kuhanu pšenicu, razne žgance, kruh, gliste…

1 komentar

  1. Lijep članak. Inače na Savi ispod Zagreba je moguce dobiti plotice preko 3kg. Osobno sam se uvjerio i vagao ribu te ju slikao i vratio. (3.2kg)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.