Zašto med kristalizira?

517
Spread the love

Manje količine meda u kućanstvu čuvamo u dobro zatvorenoj ambalaži, najčešće staklenci. Čuvamo ga u smočnici, podrumu i sličnom mjestu gdje nema velikih i naglih promjena temperature, a nije niti prehladno.

Nakon otvaranja najvažnije je staklenku pravilno i čvrsto zatvoriti i pohraniti u hladnjak ili smočnicu. To se radi kako med ne bi upio vlagu i strane mirise. Poznato je da dulje čuvanje meda u otvorenim i djelomično praznim posudama dovodi do gubitaka organoleptičkih svojstava kao što su boja, okus i miris.

O tome naročito moraju voditi računa oni koji za medom posežu samo kad su bolesni pa med čudnog izgleda i bez mirisa pripisuju krivotvorenju zanemarivši loše ili predugo čuvanje. Zbog toga što uz šećere sadrži i kiseline med iz posuda uvijek uzimamo čistim i kemijski neutralnim priborom. On može biti izrađen od plastike, nehrđajućeg čelika i drva. Postoje i posebno izrađene pumpice koje se montiraju na poklopac staklenke i potiskivanjem se istisne određena količina meda, a sprječava kapanje i curenje.

Kad nam med u kućanstvu kristalizira obično izgleda kao da se gusti kristalni dio odvojio od tekućeg pa opet sumnjamo u patvorinu. To se samo glukoza koja brže kristalizira odvojila od fruktoze. Ova pojava ovisi o vrsti meda i omjeru glukoze i fruktoze. Tako se nasuprot opisanom ponekad cijeli sadržaj staklenke može pretvoriti u kristalnu grudu. Taj med je ispravan i može se koristiti i kristaliziran ako ga uspijemo izvaditi iz staklenke.

Želimo li ga dekristalizirati zagrijemo ga u vodenoj kupelji do maksimalne temperature od 37°C. Zagrijava se kako bi izgubili što manje vrijednih tvari. Med se ne smije zagrijavati u mikrovalnim pećnicama jer ne možemo nadzirati temperaturu pa tada gotovo sigurno gubi ljekovita svojstva. U klasičnim mikrovalnim pećnicama mikrovalovi prodiru samo nekoliko centimetara u hranu koju zagrijavamo. Ostatak se grije od tih zagrijanih rubova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.