Zašto med kristalizira?

403

Manje količine meda u kućanstvu čuvamo u dobro zatvorenoj ambalaži, najčešće staklenci. Čuvamo ga u smočnici, podrumu i sličnom mjestu gdje nema velikih i naglih promjena temperature, a nije niti prehladno.

Nakon otvaranja najvažnije je staklenku pravilno i čvrsto zatvoriti i pohraniti u hladnjak ili smočnicu. To se radi kako med ne bi upio vlagu i strane mirise. Poznato je da dulje čuvanje meda u otvorenim i djelomično praznim posudama dovodi do gubitaka organoleptičkih svojstava kao što su boja, okus i miris.

O tome naročito moraju voditi računa oni koji za medom posežu samo kad su bolesni pa med čudnog izgleda i bez mirisa pripisuju krivotvorenju zanemarivši loše ili predugo čuvanje. Zbog toga što uz šećere sadrži i kiseline med iz posuda uvijek uzimamo čistim i kemijski neutralnim priborom. On može biti izrađen od plastike, nehrđajućeg čelika i drva. Postoje i posebno izrađene pumpice koje se montiraju na poklopac staklenke i potiskivanjem se istisne određena količina meda, a sprječava kapanje i curenje.

Kad nam med u kućanstvu kristalizira obično izgleda kao da se gusti kristalni dio odvojio od tekućeg pa opet sumnjamo u patvorinu. To se samo glukoza koja brže kristalizira odvojila od fruktoze. Ova pojava ovisi o vrsti meda i omjeru glukoze i fruktoze. Tako se nasuprot opisanom ponekad cijeli sadržaj staklenke može pretvoriti u kristalnu grudu. Taj med je ispravan i može se koristiti i kristaliziran ako ga uspijemo izvaditi iz staklenke.

Želimo li ga dekristalizirati zagrijemo ga u vodenoj kupelji do maksimalne temperature od 37°C. Zagrijava se kako bi izgubili što manje vrijednih tvari. Med se ne smije zagrijavati u mikrovalnim pećnicama jer ne možemo nadzirati temperaturu pa tada gotovo sigurno gubi ljekovita svojstva. U klasičnim mikrovalnim pećnicama mikrovalovi prodiru samo nekoliko centimetara u hranu koju zagrijavamo. Ostatak se grije od tih zagrijanih rubova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.