Uzgoj riblje mlađi konzumne pastrve

1846

Uz pomoć plastičnih posuda ličinke se prebacuju u plastične kade-bazene na otvorenom prostoru riblje farme.

pastrva

U ovom procesu svakodnevno se vrši odvajanje žive riblje mlađi od uginule i istovremeno čisti pod plastične kade-bazena od uginule riblje mlađi i taloga pomoću plastičnog crijeva i ležnice. Kroz plastično crijevo se sa dna kade-bazena usisava manja količina vode sa ribljom mlađi i talogom i na pripremljenu ležnicu se prosipa sadržaj iz crijeva. U ležnici ostaje talog, a sa rešetke se odvaja živa riblja mlađ i vraća u kadu-bazen.

Uginula riblja mlađ koja ostaje na rešetki ležnice se broji ili važe i to uginuće se registrira u dokumentu. Uzgoj riblje mlađi u plastičnim kadama-bazenima na otvorenom prostoru riblje farme traje dok riblja mlađ dostigne težinu od 2-3 grama, nakon čega se uz pomoć plastičnih kanti i sakova prebacuje u otvorene betonske bazene na ribljoj farmi, koji su prethodno dezinficirani. Kada riblja mlađ dostigne težinu od oko 10 grama vrši se prvo sortiranje riblje mlađi pomoću sortir aparata i senzora za brojanje riblje mlađi. Sortiranjem se riblja mlađ izdvaja u tri klase i razvrstava u odvojene betonske bazene.

Dotok vode u betonske bazene, u kojima se nalazi riblja mlađ, reguliran je sistemom za protok vode uključujući i filtere za razbijanje kisika. Hranjenje riblje mlađi se vrši ručno i uz pomoć poluautomatskih hranilica tokom cijelog dana. Veličina riblje hrane kojom se hrani riblja mlađ zavisi od težine riblje mlađi, a broj obroka ishrane zavisi od temperature vode i apetita ribe.

U ovom periodu vrše se periodični pregledi riblje mlađi, te se na osnovu pregleda po potrebi vrši tretiranje riblje mlađi u omnisanskim ili formalinskim kupkama. U bazen ili kadu za uzgoj ribljem mlađi se zatvori dotok i odvod vode. Izmjeri se kubikaža vode u bazenu ili kadi, pripremi se kupka od omnisana i to u omjeru 0,5 decilitara na 1 m3. Iz plastične kante se sa lijevkom rasprskava pripremljena kupka po čitavoj dužini bazena ili kade za uzgoj riblje mlađi. Zatim se vrši miješanje kupke sa vodom u bazenu ili kadi i ostavi da djeluje kupka od omnisana u trajanju od 40 minuta do 1 sat, a formalinska kupka u trajanju od 30-40 minuta u zavisnosti od zdravstvenog stanja i kondicije ribe što se procjenjuju vizualno na licu mjesta.

Čišćenje betonskih bazena se vrši uz pomoć alata predviđenog za čišćenje bazena. U ovom procesu svakodnevno se vrši skupljanje uginule riblje mlađi i ribljeg otpada u plastične kante, odnosno u plastični spremnik. Uginula riblja mlađ i riblji otpad se odvozi i tretira na komunalnoj deponiji. Broj uginule riblje mlađi se registrira u dokumentu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.