Nesimetričnost vimena kod krava

3092

Nesimetričnost vimena može biti posljedica loše anatomske građe, ali i bolesnih stanja.

Ako je povećana samo jedna četvrt vimena, gotovo sigurno je kako se radi o bolesnom procesu. No. treba voditi računa kako povećanje četvrti vimena može biti posljedica trenutne upale, ali i upale koju je krava preboljela prije više godina. Stare upale koje nisu liječene, liječene su nepravilno ili je upalu uzrokovao posebice otporan uzročnik, mogu dovesti do trajnog povećanja četvrti, što mijenja ukupni izgled i simetnčnost vimena. Po tome je i proizvodnja mlijeka promijenjene četvrti smanjena, katkada i potpuno prestala. No dobra je strana da zasušenje jedne četvrti ne predstavlja posebno značajan gubitak mliječnosti i proizvodnja mlijeka s takvom životinjom može biti rentabilna, budući da se smatra kako je proizvodnja mlijeka kod zasušenja jedne četvrti smanjena oko 10%. Navedeno se pripisuje činjenici kako u slučaju zasušenja jedne četvrti, ulogu proizvodnje mlijeka većim dijelom preuzimaju četvrti čija je funkcija očuvana.

Koža sisa mora biti glatka, ružičasta i bez ozljeda. Sise se pipaju između kažiprsta i palca tako da se nježno obuhvate i rotiraju, svaka posebno. Sve bi sise trebale biti jednake veličine i oblika; a promatrane postrance bi trebale završavati u istoj razini. Vrh sise trebao bi biti lagano udubljen i završavati otvorom koji uvijek mora biti potpuno zatvoren i bez ikakva iscjetka (otvara se samo pn sisanju i mužnji da bi propustio mlijeko). Prisutnost otečenja, tempeiiranosti. bolnosti i kvržica u sisi upućuje na bolesna stanja.

Vime se pipa prstima obje ruke, svaka četvrt posebno, tako da se prsti jedne ruke usmjeravaju prema prstima druge ruke. nježno i bez naglih pokreta. Na pntisak se u vimenu osjeća fina zrnata građa i vime na opip djeluje poput nježne gume. Nakon što popusti pritisak, koža vimena s potkožjem mora se brzo vratiti u početni položaj i ne smije na njoj ostati nikakav otisak. Prisutnost toplijih i ili bolnih područja, raznih otečenja. zadebljanja i kvržica govori o bolesnom procesu. Ako životinja na pažljivi pregled vimena reagira bolno gotovo je sigurno kako je u toku upalni proces. Nalaz toplijih područja, ograničenih otečenja. područja u kojima je promijenjen nalaz pod pritiskom prstiju budi sumnju na bolesne procese koje svakako treba pregledati veterinar u cilju postavljanja sigurne dijagnoze i početka liječenja.

Limfni čvorovi u tijelu imaju važnu ulogu u kontroli, lokalizaciji i sprječavanju širenja upala na dijelovima tijela za koje su zaduženi, odnosno dijelova iz kojih se u njih slijeva prikupljena limfa.

Upravo stoga promjena veličine, temperiranosti i pojava bolnosti na limfnom čvoru ukazuje na upalni proces u dijelu tijela za koji je zadužen. O zdravlju vimena, između ostalog, brinu i limfni čvorovi smješteni na bazi vimena gotovo uz trbušnu stjenku – supramamami limfni čvorovi. Ti su limfni čvorovi plosnata izgleda i eliptični (izgleda poput izduljene kovanice), okvirne veličine 5 x 2 x 8 cm. a lako ih se može napipati i pregledati, te predstavljaju značajan dijagnostički materijal u potvrđivanju sumnje na upale mliječne žlijezde. Nalaz povećanih i bolnih limfnih čvorovi s velikom sigurnošću govori o upali mliječne žlijezde i znak je za detaljniji pregled i početak liječenja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.