Cvijeće iz vlastite proizvodnje

388

Kažu da kvalitetno sjeme ne može biti skupo. I doista je tako. Ali, često se postavlja i pitanje možemo li sami razmnožiti svoje lijepe biljke.

Pri tomu ćemo uštedjeti nešto novca ali se i malo zabaviti, što je u ovom suvremenom svijetu postalo doslovce apstraktna pojava. Stoga, ukoliko to već niste, pokušajte sami razmnožiti svoje ukrasne biljke koje godinama krase vaš sobni ili vrtni ambijent. To možete učiniti generativno-sjemenom ili vegetativno-reznicama. Jer predivan je i jedinstven osjećaj stvaranja i održavanja novog života.

A ukoliko to niste znali, sjemenom su pretežito biljke razmnožavali naši daleki preci koji su s vremenom i uočili kako one koje niknu
iz sjemena često nisu identične roditeljskim biljkama. Jer oni u to pradavno vrijeme nisu mogli ni znati kako je uzrok tomu prirodna posljedica miješanja genskog materijala. Stoga su sve češće prelazili na vegetativno razmnožavanje dijeljenjem korijenja ili razmnožavanjem poluzrelim i drvenim reznicama.

Pored toga, biljke penjačice poput glicinije i nekih ukrasnih grmova s dovoljno savitljivim izdancima mogli su razmnožiti i položenicama tj. grebenicama. I tako je tradicija uzgoja biljaka u vlastitoj režiji prerasla u čitavu jednu znanost. A oni malo sneniji ljubitelji cvijeća ustvrdit će kako je puno lakše i jednostavnije kupiti gotovu, već uzgojenu sobnu ili vrtnu biljku. Istina, to je puno lakše jer ipak generativno i vegetativno proizvedenim biljkama treba nekoliko godina da ojačaju. Ali, s njima ćemo se puno lakše i više zbližiti u odnosu na već uzgojene, netom kupljene primjerke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.