Suručica

364

Rod Spiraea sačinjavaju brojne vrste i sorte grmova uspravnih ili elegantnih grana, nježnih listića i metličastih ili štitastih cvatova sačinjenih od bijelih ili ružičastih cvjetića, koje cvatu, ovisno o vrsti u proljeće ili ljeti.

Vanhoutteova suručica je hibrid između Spiraea trilobata i Spiraea cantoniensis. Brzorastući je listopadni grm i jedna od najčešće uzgajanih suručica u vrtovima i parkovima. Naraste do 2,5 m visine i širine tanašnim izbojcima koji se elegantno savijaju prema zemlji.
Cvate u kasno proljeće snježnobijelim cvjetićima ne većim od centimetra, skupljenih u cvatove koji niz grane padaju u slapovima. Listići su sitni, zeleni, lagano nazubljeni.

Uzgaja se u živim ogradama, u skupinama ili pojedinačno, zahvalna je za prekrivanje padina. Voli hranjivo, dobro drenirano tlo, no nikako vapnenasto. Uspijeva i na sunčanu i polusjenovitu položaju iako na potonjem slabije cvate.

Orezuje se nakon cvatnje, prikraćivanjem izboja koji su cvali iznad grananja, a kako bi se potaklo novo grananje. Starije izboje koji nisu cvali prikratite do polovice, a mlade savitljive izboje ostavite netaknutima. Potrebno je i blago prorijediti središta grma.

Vrlo je otporna na niske temperature (zona 4 – 8 ), prašinu i smog, te se dosta uzgaja u gradovima. Od nametnika najveći su joj neprijatelji uši koje sišu sok s mladih izbojaka. Možete ih se riješiti pravodobnim otkrivanjem i otkidanjem zaraženih grančica, inače vam preostaju insekticidi.

Suručice su velika i raznovrsna skupina. Ima ih visokih varijeteta koji cvatu u ožujku prije nego što se pojave listovi, a postoje one koje cvatu u jesen. Ovi grmovi svoju omiljenost duguju brzu rastu i obilnoj cvatnji. Lako se uzgajaju i općenito nema problema. Skupina koja cvate u proljeće na svinutim stabljikama nosi mnogobrojne sićušne, bijele cvjetove.

Cvjetovi skupine koja cvate ljeti obično su ružičasti ili crveni, mali cvjetovi pojavljuju se kao plosnate glavice, okruglaste kupole ili uspravni klasovi. Dobro uspijeva na bilo kojem prihvatljivom vrtnom tlu na sunčanom ili lagano zasjenjenom mjestu. Vrstama koje cvatu ljeti treba u rano proljeće temeljito odrezati grane na 10-20cm iznad tla.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.