Dodijeljeno 398 tisuća eura za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u stočarstvu i 175 tisuća eura za provedbu županijskih programa za mljekarstvo

147

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom, ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem i posebnim savjetnikom Ivom Grgićem u srijedu, 13. prosinca 2023. godine, u nazočnosti župana bjelovarsko-bilogorskog Marka Marušića, zamjenika župana sisačko-moslavačkog Mihaela Jurića te predstavnika županija sudjelovala na dodjeli 175 tisuća eura vrijednih ugovora u okviru Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva u 2023. godini. Također, danas su uručeni 398 tisuća eura vrijedni ugovori za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u stočarstvu.

„Jedinicama regionalne samouprave pomažemo u očuvanju i razvoju poslovanja subjekata u lancu proizvodnje i prerade mlijeka, a potporu kroz javni poziv u ukupnom iznosu od 175 607 eura ostvarile su Varaždinska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Brodsko-posavska i Osječko-baranjska i Bjelovarsko-bilogorska županija. Sufinanciramo mjere za uzgoj i kupovinu junica namijenjenih proizvodnji mlijeka te troškove sabiranja i prijevoza mlijeka, čime ćemo doprinijeti očuvanju likvidnosti gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka, ali i pomoći županijama koje su za cilj postavile povećanje obujma proizvodnje mlijeka i broja mliječnih krava na svom području“, izjavila je danas ministrica Vučković.

Potpora u visini 398,17 tisuća eura danas je uručena i 18 priznatih uzgojnih udruženja u području stočarstva za 2023. godinu kroz „Program potpore za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za razdoblje 2021. – 2023. godine“.

Ugovori će doprinijeti unaprjeđenju provedbe uzgojnih programa i učinkovitijoj provedbi metoda i postupaka uzgojnih programa u cilju genetskog unaprjeđenja proizvodnih svojstava populacija stoke kao što su proizvodnja mesa, mlijeka, jaja, meda i drugih stočarskih proizvoda. Sa stajališta izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja očekivani rezultat Programa je unaprjeđenje uzgojnih programa metodama koje osiguravaju učinkovitije očuvanje izvornih genotipova i genetske varijabilnosti u populacijama izvornih pasmina stoke. I na kraju, jedan od važnih ciljeva sufinanciranja priznatih uzgojnih udruženja je administrativno jačanje i povećanje stupnja samostalnosti u provedbi uzgojnih programa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.