Specifičnosti uzgoja sorte Kardinal

1497

Kardinal je jedna od zastupljenijih sorti stolnog grožđa u našim krajevima. Riječ je ukusnoj sorti vrlo ranog sazrijevanja.

kardinal

Ugodna aroma i blago naglašeni muskatni miris spomenutu sortu čini jednom od najkvalitetnijih. Međutim, ukoliko u vrijeme sazrijevanja nastupi kišno razdoblje, dolazi do pucanja pokožice bobice, čime se povećava osjetljivost prema sivoj truleži.

Pored toga, takvi grozdovi gube na svojoj tržnoj vrijednosti. Kako bi se pak premostili navedeni problemi, potrebno je nasade Cardinala, nakon zametanja bobica po do faze sazrijevanja, folijarno tretirati 2-3 puta s proizvodima trgovačkog naziva BIOLIGHT (200 grama na hektar) uz dodatak gnojiva FLORAL K (3 kg/ha).

Primjenom navedenih gnojiva utječemo na kakvoću sazrijevanja i boju grožđa te povećavamo sadržaj šećera u grožđanom soku. S druge strane, čvrstoću pokožice bobice Cardinala povećavamo ukoliko trsove tretiramo gnojivom CALCIUM FAST u količini od 1 kg/ha.

Kada se navode doze gnojiva izražene po jedinici površine, a u našem slučaju radi se o hektaru, tada se podrazumijeva potrošnja vode u količini od 1000 litara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.