Dodavanje šećera u mošt

2990

Potrebna količina šećera za popravljanje mošta može se odrediti na više načina.

vino

Ovdje će biti prikazan primjer koji se najviše koristi u praksi.

Dodavanje šećera na osnovu željenog % alkohola u budućem vinu

X = ( B – A ) X 1.7
X – kg šećera koje je potrebno dodati moštu da bismo dobili željeni alkohol
B – željeni volumni % alkohola
A – volumni % alkohola izračunat iz sadržaja šećera u moštu
(ovaj podatak očitamo iz tablica koje dođu uz moštomjer)
1,7 – ova vrijednost se ne mijenja (predstavlja količinu šećera kojeg treba dodati na 100 l mošta da se alkohol povisi za 1 vol %)

Primjer:
Na moštomjeru smo očitali 76 °Oe i tu vrijednost tražimo u tablicama koje dođu uz moštomjer, u istom redu samo u drugom stupcu upisana je vrijednost šećera koja odgovara očitanom broju s moštomjera .

Sljedeći stupac u istom redu označava vol. % alkohola koji će se dobiti iz šećera nakon alkoholnog vrenja.
Znači, mošt koji smo mjerili imao je 76 °Oe, odnosno 172 grama šećera / l iz čega će nakon vrenja (fermentacije) nastati 10,1 vol. % alkohola (vol % = vol% šećera( g/100ml) x 0,59 17,2 x 0,59 = 10,1 vol %)

Međutim, mi želimo dosladiti mošt kako bismo u budućem vinu imali alkohol od 11,5 vol. %.

Ako ove podatke uvrstimo u gore navedenu formulu dobit ćemo:
X = (11,5 – 10,1) x 1,7 = 1,4 x 1,7 = 2,38 kg šećera treba dodati na 100 l mošta da bismo dobili željeni alkohol od 11,5 vol. %.

Naprimjer,

imamo 325 litara mošta, dobivenu količinu šećera 2,38 kg množimo sa 3,25 što iznosi 7,74 kg šećera.

Posebnu pozornost kod ove radnje treba obratiti na to da je uzorak koji mjerimo pravilno uzet iz određene količine mošta, te da se što točnije odrede litri mošta koje doslađujemo. Šećer se isključivo računa na broj litara mošta koji želimo popraviti, a o tome posebno treba voditi računa kod crnih masulja (moštova).

Dakle, kod crnih vina je moguće popraviti mošt na dva načina:
1. Dodati šećer u masulj
2. Dodati dio šećera u masulj, a dio nakon otakanja u mošt

Ako popravku šećera radimo tako da šećer dodajemo u masulj, morati ćemo dodati nešto manju količinu šećera, jer je i količina mošta u masulju manja. U prosjeku je to umanjeno za 20 – 40 % , jer 100 kg masulja prosječno sadrži 60 – 80 litara mošta (ovisno o sorti).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.