Crljenak kaštelanski ili pribidrag

1642

Do prije nekoliko godina ova sorta je bila praktično nestala iz hrvatskih vinograda, utvrđivanjem njezine istovjetnosti sa Zinfandelom i Primitivom, te otkrićem da je jedan od roditelja Plavcu malom zanimanje za ovom sortom je povećano i ponovo se širi na području južne Dalmacije.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Sorta se pod imenom Zinfandcl i Prirnitivo uzgaja u Americi i Italiji kao gospodarski vrlo značajna.

Trs ove sorte je srednje bujan. List srednje velik, pentagonalan, duboko urezanih, otvorenih postranih sinusa. Sinus peteljke blago otvoren u obliku lire. Lice glatko, na naličju srdnjc guste paučinaste dlačice, a na žilama rijetke čekinjaste. Cvijet hermafroditan. Grozd srednje velik, srednje zbijen do zbijen, konusan ili piramidalan, često s krilcima. Bobica srednje velika, okrugla. Kožica tamno modra, meso sočno, neutralno.

Dozrijeva srednje kasno, ranije u odnosu na Plavac mali. Rodnost joj je srednje velika i redovita. Kakvoća iznad prosječna, redovito nakuplja visok sadržaj šećera u grožđu, uz nisku ukupnu kiselost. Daje vina intenzivne boje. Izražena je osjetljivost prema gljivičnim bolestima, osobito prema Botrytisu.

Smatra se da je sorta Crljenak kaštelanski, odnosno Pribidrag, kako ga zovu u okolici Omiša, jedna od vrlo starih sorata koja je bila vrlo cijenjena i rasprostranjena još u srednjem vijeku pod imenom Tribidrag. Naime iz povijesnih izvora saznajemo da je Tribidrag uzgajao i Marko Marulić, te da je svoje vino prodavao u Veneciju, a postojanje toponima Tribidrag na Visu i Hvaru svjedoči o važnosti ove sorte u to vrijeme, kao i kvaliteti njenog vina po kom su ti lokaliteti dobili ime.

Pretpostavlja se da se sorta počela zapostavljati u vrijeme nakon dolaska plamenjače, pepelnice i filoksere iz Amerike te se na njeno mjesto širio Plavac mali, njen potomak. Razlog nestanku ove sorte treba tražiti u prvom redu u njenoj osjetljivosti na bolesti i nešto većim uzgojnim zahtjevima u odnosu na Plavac mali. Zanimanje za ovu sortu ponovno je potaklo otkriće da se pod sinonimom Zinfandel uzgaja u Americi, gdje je jedna od najpopularnijih sorata, a pod imenom Prirnitivo u Italiji. Činjenica da je jedan od roditelja Plavca malog, te bliski srodnik (na razini roditelj-potomak) dalmatinskim sortama Plavini, Grku, Crljenku viškom i Vrancu govori u prilog tvrdnji da je to naša autohtona sorta.

Činjenica da je sorta gospodarski značajna i omiljena u Kaliforniji, kao i u Italiji, te da je bila jedna od najvažnijih sorta u Dalmaciji prije petstotinjak godina govori o gospodarskoj vrijednosti ove sorte, a svjetski odjek otkrića podrijetla Zinfandela (koji je dugo bio misteriozan, pa su Amerikanci čak htjeli sortu proglasiti svojom, iako vinova loza nije autohtona vrsta tog kontinenta, već su je sa sobom donijeli europski doseljenici) daje značajnu marketinšku prednost ovoj sorti.

Sorta je prikladna za proizvodnju vrhunskih crnih vina dobe obojenosti, a obzirom na raniju dob dozrijevanja i visok sadržaj sladora prikladna je i za proizvodnju desertnih vina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.