Bijela i crvena plamenka

2615

U ovom članku predstavljamo dvije stare stolne sorte grožđa, bijelu i crvenu plamenku (na slici).

Plemenka bijela

Stara stolna sorta grožđa, koja je zastupljena u svim područjima tako vinogorja, kako u ravnicama uspjeva u brajdama, pergolama. Sinonimi su Žlahtnina bela, Beli španjol, Šasla bela, Ranka, Gutedel weisser, Chasselas de Fontaine-bleau,, Chasselas de Thomery, Chasselas dorato, doré…i dr. Kod nas je došla iz Francuske.

Čokot je srednje bujan, grozd osrednje veličine, valjkastog oblika, rastresit, masa grozda varira od 120 – 200g, prinosna sorta. Bobice srednje veličine izjednačene, okrugle, meso bobice sočno, kožica tanka ali dodporna, žutozelene boje. Ova sorta je zastupljena u svima vinogradarskima rajonima i na okučnicama, na niske temperature je izuzetno odporna.

Rezidba mješovita, lukovi – lucnji (šparoni) se orezuju na 8 oka, mogu se uzgajat i u kordonskom obliku (kordonac).

Najpogodnija su joj propusna, duboka i toplija zemljišta, vrlo pogodna su i pjeskovita zemljišta. Plemenka bijela sazrijeva u prvoj epohi kraj 8. početak 9. mjeseca i drži na lozi izuzetno dugo, ne prezorjeva. Grožđe sadrži 18-20 % šećera i 6–7% ukupnih kiselina. Grožde ove sorte je pogodno kao zobatica u svježem stanju, a može se preraditi i u kvalitetno vino.

Plemenka crvena

Stara stolna sorta grožđa, koja je zastupljena u svim područjima tako vinogorja, kako u ravnicama uspijeva u brajdama, pergolama.
Sinonimi su Žlahtnina rdeča, Rdeči španjol, Šasla crvena, Gutedel roter, Chasselas rouge, Chasselas rosso, Chasseles red … i dr.

Čokot je srednje bujan, grozd osrednje veličine, valjkastog oblika, rastresit, masa grozda varira od 120 – 200 g, prinosna sorta. Bobice srednje veličine izjednačene, okrugle, meso bobice sočno, kožica tanka i odporna, ljubičasto crvene boje. Ova sorta je zastupljena u svima vinogradarskima rajonima i na okučnicama, na niske temperature je izuzetno odporna.

Rezidba mješovita, lukovi – lucnji (šparoni), orezuju se na 8 oka, mogu se uzgajat i u kordonskom obliku (kordonac). Najpogodnija su joj propusna, duboka i toplija zemljišta, vrlo pogodna su i pjeskovita zemljišta. Plemenka crvena sazrijeva u prvoj epohi kraj 8. početak 9. mjeseca i drži na lozi (trsu) izuzetno dugo, ne prezorjeva.

Grožđe sadrži 18- 20 % šećera i 6–7 % ukupnih kiselina. Grožde ove sorte je pogodno kao zobatica u svježem stanju, a može se preraditi i u kvalitetno vino.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.