Vinski kvasci i njihova primjena

229

Selekcionirani vinski kvasac je s grožđa odabrani najbolji kvasac, koji vrlo dobro provodi vrenje mošta, a provrelo je vino zdravo i bistro.

Izvor: Wikipedia

Upotreba selekcioniranog kvasca preporuča se svake godine i za svaki mošt. Neophodno je upotrijebiti selekcionirani kvasac za vrenje mošta, ako je vrijeme kod zriobe i berbe grožđa kišovito, ili ako je grožđe gnjilo.

Selekcionirani vinski kvasci

Uzročnik alkoholnog vrenja je jednostanično živo biće vinski kvasac. Kad se nekome nedovoljno upućenom u proizvodnju vina spomene selekcionirani vinski kvasac, on smatra da je to neka umjetna kemijska tvar. Međutim, to nije tako.

Selekcionirani vinski kvasac, odabrani je kvasac s bobice (jagode) grozda, a u Zavodu za vinarstvo posebnim postupkom izoliran i dalje razmnožen u sterilnom moštu. Tako dobiveni kvasac ponovno se razmnožava u većoj količini mošta, a dobivena smjesa kvasca u obliku paste, suši se i zatim plasira na tržište. (SELEKCIJA = odabiranje, izbor, u ovom našem slučaju izabiremo najbolje kvasce namijenjene specifičnim uvjetima vrenja mošta ili isticanju sortnih svojstava budućeg vina).

Lallemand – najpoznatiji proizvođač kvasaca u svijetu

Lallemand je francuska tvrtka koja se bavi selekcijom kvasaca i trenutno u ponudi imaju preko 200 različitih sojeva kvasaca koji se koriste diljem svijeta u svim vinogradarsko-vinarskim regijama. Kvasci su selekcionirani iz prirode i rezultat su istraživačkog rada najboljih fakulteta i instituta.

Lalevin EC1118 – selekcioniran u pokrajini Champagne, Francuska

– najpopularniji soj u cijelom svijetu za sve bijele sorte
– odličan za pjenušce i za pokretanje zastoja fermentacije
– vrlo pouzdan i otporan na ahkohol do 18 vol. %
– vina sortnih značajki, vrlo čista, svježa, brzo spremna za tržište

Uvaferm BDX-selekcioniran u Bordeauxu, Francuska

– za najbolja crna vina kojima se odležavanjem povećava kvaliteta
– snažna, strukturalna crna vina, voćnih, sortnih aroma
– odlične boje i strukture koja se godinama očuva
– Merlot, Cabernet Sauvignon, Plavac mali

Lalevin D 254-selekcioniran ICV Montpellier, Francuska

– jedan od najomiljenijih sojeva kvasaca diljem svijeta
– vrlo siguran i pouzdan kvasac
– vina prekrasnih aroma, odlične punoće od polisaharida kvasaca
– za sva premium crna vina

Kako rehidrirati (pripremiti) suhi vinski kvasac?

Potrebnu količinu vinskog kvasca otopiti u mlakoj vodi (25-40° C) u omjeru 1:10 (500 gr kvasca otopiti u 5 litara vode). Lagano promiješati i ostaviti da bubri 15-20 minuta (ne više od 30 minuta). Nakon što je kvasac spreman za uporabu dodajte mu manju količinu mošta kako bi snizili temperaturu. Razlika temperature mošta i pripremljenog kvasca ne smije biti veća od 10°C.

Nakon toga sve zajedno pomiješajte s ostatkom mošta.

Doziranje kvasca

Bijelo vino: 20-40 gr./100 l mošta
Crno vino: 20-40 gr./100 l mošta
Pokretanje zastoja kod vrenja: 30-50 gr./100 l.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.