Stričkov šarenjak, opasan štetnik smilja

849

Smilje je trajna zeljasta biljka sivkaste boje od obilja vunastih dlaka. Stabljika je visoka 10 – 40 cm, uspravna, nerazgranata, obrasla duguljastim listovima, a na vrhu nosi nekoliko žutih glavičastih cvjetova.

Cvjeta ljeti, od lipnja do srpnja. Pošto je biljka dvodomna (ima muške i ženske cvjetove na zasebnim biljkama), razlikuju se ženske glavice, koje su sa skoro končastim crvenim cvjetovima, od muških, čiji su cvjetovi neugledni i cjevasti.

Stričkov šarenjak (Vanessa cardui L.) je migratorna vrsta leptira, rasprostranjena u cijelom svijetu. pripada skupini periodičkih štetnika. Tijelo leptira je dugačko 2 cm, krila su šarena, raspona od 5 – 7 cm. Boja krila je narančasto-smeđa, na vrhu prednjih krila su crne i bijele pjege. Donja krila su rđastosmeđa s tamnim točkama.

Jaja su sitna, svijetlozelene boje, bačvasta oblika. Ženka ih odlaže pojedinačno na list. Odrasle gusjenice narastu od 4 cm, mogu biti različite boje, ali najčešće su sivosmeđe. Na hrptu i sa strane imaju žute pruge i točke . Kukuljice su sjajno zlatnožute boje, duljine oko 2 cm i vise pričvršćene za podlogu. Obzirom da pripada skupini polifagnih štetnika, gusjenice se hrane na različitim biljnim vrstama.

Zabilježene su štete na soji, suncokretu, kukuruzu, lucerni, grahu, duhanu. Sredinom i krajem travnja ove godine zabilježene su štete na mladim sadnicama smilja (Helichrysum italicum) kod plantažnog uzgoja na području Hercegovine. Štete su posebno bile izražene na sadnicama smilja koje su sađene u proljeće 2016. godine ili u jesen 2015. godine. Na mladim sadnicama bilo je prisutno 2-3 gusjenice.

Na nekoliko lokaliteta (Knešpolje, Potpolje) zabilježene su štete i na sadnicama smilja starosti 3-4 godine na kojima je bilo prisutno i po pedesetak gusjenica. Pretpostavlja se da stričkov šarenjak u našu zemlju dolazi iz Sjeverne Afrike i Mediterana. Obično se prve pojave leptira zapažaju u svibnju, a ponajviše u lipnju i srpnju. Pretpostavljamo da je ovogodišnja ranija pojava stričkovog šarenka posljedica izuzetno toplog travnja gdje su temperature iza prve dekade prelazile i 20 °C. Obzirom da je najveći broj proizvođača smilja na našem području u sustavu ekološke proizvodnje, za suzbijanje gusjenica stričkova šarenjaka korišteni su pripravci na osnovi bakterije Bacillus thuringiensis soj kurstaki (Baturad WP).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.