Uzgoj avokada

3306

Premda je službeno voće, avokado se upotrebljava kao povrće za salatu. Svaki njegov kruškolik plod, tamnoljubičasto crn ili zelen, ima žućkastozeleno meso kremaste konzistencije oko velike koštice.

avokado

To zrelo meso stavlja se u salate, namaze za sendviče, u poznati umak guacamole i čak u deserte.

Vazdazeleno drveće suptropskih krajeva zahtijeva odličnu drenažu i duboko, bogato tlo. Valja izabrati mjesto na kojem neće biti mraza, zaštićen od vjetra. Sadi se u proljeće kada je tlo toplo. Mlada stabla treba prvih godina zaštititi od jakog sunca i snažnih vjetrova jutom, vrtnim sjenilom ili plastikom.

U sušnim predjelima stabla avokada zahtijevaju redovito zalijevanje i vole dobru prihranu i malčiranje. Za avokado je najveća opasnost truljenje korijena. Uz to, mogu ga napasti voćne mušice, resokrilci, štitaste uši i lisna uš.

Avokado počinje zreti tek nakon branja i zreo je nakon nekoliko dana do 1 tjedna. Cijepljene sorte dat će mali urod nakon 3 godine.

Avokado možete uzgojiti iz koštice, no na plodove ćete možda čekati 10 godina i upitno je koliko će biti dobar. Cijepljene sorte osiguravaju dobar urod. Premda se te sorte same oplođuju, uzgoj barem dviju različitih sorti osigurat će bolji urod. U omiljene sorte za kućne vrtove ubrajaju se Bacon, Fuerte, Hass, kReed i Shepard.

Avokado je najbolje kupiti kada se sasvim malo ugiba pod pritiskom na vrhu stabljike. Držite ga na sobnoj temperaturi dok ne bude dovoljno zreo – stavite ga uz banane, brže sazrije. Malo tvrđi avokado možete upotrijebiti za rezanje na ploške ili kockice, a vrlo zreo za gnječenje i namaze. Kad ga razrežete, držite ga umotanog u plastičnu foliju u hladnjaku najviše 3 dana. Ostavite li košticu u prerezanom avokadu, navodno ćete lakše spriječiti promjenu boje mesa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.