Boce za vino

1151

Da bi mogle biti korištene za čuvanje i transport vina, boce moraju odgovarati određenim zahtjevima u kvaliteti stakla, veličini i obliku boce.

U pojedinim serijama proizvodnje kvaliteta stakla može se utvrditi ako se u bocu stavi 1-postotna otopina vinske kiseline i potom zagrije. Ako se otopina zamuti, boca nije za upotrebu, s unutarnje strane boce ne smiju biti hrapave već glatke da bi pranje bilo što uspješnije, a s estetske strane nije poželjna ni pojava mjehurića u stjenkama boca.

Za svaku kategoriju vina upotrebljavaju se boce određene veličine i oblika, a uz to i određene boje stakla, što se naročito odnosi na kvalitetna i specijalna vina. Vino u boci mora ostati u što boljoj kondiciji i ne smije doći do kvarenja, fizikalno-kemijske ili mikrobiološke prirode. Vino mora biti stabilno. Još u 17. stoljeću ljudi su spoznali da vino čuva svoju kvalitetu starenjem u bocama začepljenim plutom.

Vinske boce dijele se na tri glavna tipa s obzirom na njihovo podrijetlo:

•Burgundski tip – Burgundske boce su s nešto kraćim vratom, u donjem dijelu su šire, a po dužini kraće od rajnskih boca. Zapremina je također 0,7 l. Boja je najčešće smeđa, a može biti i zelena. Upotrebljavaju se za crna vina kao što su ona iz Burgonje u Francuskoj i neka vina u Njemačkoj.

•Rajnski tip (Alsace) – Rajnske boce imaju izduženi vrat koji počinje skoro od polovine visine boce i blago se sužava sve do vrata boce. Mogu biti dva tipa, duže i kraće s razlikom od 2 cm, a volumena su 0,7 l. Boja boca je svijetla i tamnozelena te smeđa, rjeđe su bezbojne.

•Šampanjska boca, iz istoimene francuske pokrajine, može biti prozirna ili zelena, stjenke su joj ojačane, a dno ima posebno uvučen oblik zbog
tlaka ugljikovog dioksida koji je prisutan u pjenušcima. Oblikom je vrlo slična burgundskoj boci, na grliću ima izbočen prsten za osiguranje čepa žicom.

Svjetlost može utjecati na neke fotokemijske reakcije u vinu koje će ubrzati procese dozrijevanja vina u boci. Crna vina, bogatija antocijanima i ostalim fenolnim spojevima, podložnija su ovim reakcijama. Zbog toga vina koja će dulje odležati u boci trebaju biti napunjena u tamnije boce (crna vina se tradicionalno pune u tamnosmeđe boce).

Neka bijela vina, posebno ona koja će odležati duže u boci, pune se u zelene boce. Volumen boca (butelja) je 750 mililitara, dok su boce od 375 mililitara najčešće za predikatna vina. Magnum boce od 1,5 litara i Imperial boce od 6 litara. Grlo svih tipova boca je standardnih dimenzija zbog standardne veličine plutenih čepova. Na samom otvoru promjer boce je 18 – 19 mm, a 50 mm dublje u grlu boce promjer je 20 – 21 mm. Grlo drži pluteni čep čvrsto na mjestu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.