Proizvodnja grožđa u svijetu i u nas

1157
Spread the love

U ukupnoj svjetskoj proizvodnji grožđa udio stolnih kultivara u odnosu na vinske iznosi 21,5 %. Prema statističkim podacima Međunarodne organizacije za grožđe i vino – O.I.V. proizvodnja stolnoga grožđa u posljednjih se dvadeset godina neprestano povećava, a proizvodnja se vinskoga grožđa smanjuje.

U 1998. godini iznosila je 131 mil. kvintala (q), što je za 3,8 % više nego u 1997. Najveći svjetski proizvođač jest Europa s 54,27 % ukupne proizvodnje, a slijede Azija, Amerika, Afrika i Oceanija. Od zemalja najveći proizvođač jest Italija s 15 mil. q ili 19,78 %, zatim Rusija s 10,12 mil. q ili 13,35 %, koliko proizvodi i Turska. Slijede SAD s 5,55 mil. q ili 7,32 %, Grčka s 5,23 mil. q godišnje proizvodnje itd.

Najveći svjetski uvoznici stolnoga grožđa jesu SAD i Njemačka, koje zajedno uvoze više od 7,5 mil. q godišnje. Najveću godišnju potrošnju per capitata imaju Turska, Sirija i Grčka, s 15 – 20 kg, slijede Španjolska i Italija s 10 – 15 kg po stanovniku, te Maroko, Kanada, Čile, Portugal i Tunis sa 6 do 8 kg po stanovniku godišnje.

Hrvatska nema sređene statističke podatke o proizvodnji, prometu i potrošnji stolnoga grožđa jer se podaci ne obrađuju odvojeno od podataka za vinsko grožđe.

Sa sigurnošću možemo ustvrditi da je domaća proizvodnja stolnih kultivara grožđa nedostatna za vlastitu potrošnju i ne zadovoljava niti 20 % potreba domaćega tržišta. To je danas zasigurno najdefi citarniji poljoprivredni proizvod na hrvatskom tržištu. Podaci Državnog zavoda za statistiku iz 1999., 2000. i 2001. pokazuju da je tih godina uvezeno oko 10.000 tona svježeg ili suhoga grožđa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.