Rezidba jabuka

6915

Svrha rezidbe u prve četiri godine zivota voćke jest oblikovanje,tj. stvaranje, osnovnog kostura krošnje koji će omogućiti zadovoljavajući urod godina.

stabla jabuke

Kad je riječ o uzgojnim oblicima vazi i fanu, onda to podrazumijeva dosta drastičnih povratnih rezova kako bi se oblikovala krošnja slobodnih grana i šuplje unutrašnjosti. Isto tako mora se odstraniti i svaka slaba, oboljela ili oštećena grančica.

Nakon prvih četiriju godina svrha je rezidbe održavanje rodnosti, odnosno maksimalno čuvanje postojećeg rodnog drva, uz oblikovanje novog. Ova je rezidba mnogo blaža od rezidbeza oblikovanje, iako se i dalje odstranjuju sve loše grane ili one koje se međusobno križaju.

Sve nabrojeno odnosi se na zimsku rezidbu, svrha koje je izazivanje tjeranja izboja. Kad je riječ o kordoncima, palmetama ili patuljastim piramidama, tada je najvažnije vrijeme za rezidbu ljeto, a svrha takve rezidbe upravo je suprotna – sprečavanje rasta izboja.

1 2 3 4 5 6 7 8

2

3

4

5

6

7

8

1 komentar

  1. Pershendetje,na albanskom.

    U napred izivnjavam na moguqe greske na hervatskom jeziku.
    Meni interesuje da dobijen strucni odgovor od vaseg agroportala na pitanje.Kako ereziti jabuke u drugoj godini da bi se formira kruna prvi sprat palmete kada stable imaju jaku slabu razvijene 3-4 grane(10-15 cm)? To je kao posledica suse proshle godine.Moja misljenje je ili da ostavi tri grane da se razvijaju idalje ili da te skratim na dva pupa svke grane.Imam 3 ha, ako i pravi neke greske to mi kasta skupo.
    vase mislenje o tome je velika pomoc za mene.

    Zafaljujem vas.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.