Koncentrirana (krepka) krma u hranidbi koza

160

Koncentrirana (krepka) krma odlikuje se visokom probavljivošću (do 80%) i visokom produktivnom vrijednošću u životinjskom organizmu. Osim toga, energetska vrijednost im je vrlo visoka.

Neprobavljive hranjive tvari u krepkoj krmi su malo zastupljene, a i udio sirove vlaknine je nizak. Krepku krmu u hranidbi koza potrebno je koristiti kao dopunu voluminoznom djelu obroka tj. u periodima kad hranjive tvari iz voluminozne hrane ne zadovoljavaju potrebe koza. Krepka krma se najčešće koristi u ishrani koza koje se nalaze u posljednjoj fazi gravidnosti ili su u početku laktacije, a koristi se i pred pripust.

Krepku krmu u određenom periodu poželjno je koristiti i u hranidbi jarčeva, a važnost ima i u ishrani jaradi. Krepka krma koja se najčešće koristi kod nas u hranidbi koza jesu zrno kukuruza, ječma, pšenice i zobi. Ova krmiva se mogu davati kozama u obliku cijelog zrna, krupno ili sitno mljevena, u obliku peleta i krmnih smjesa. Poželjnije je u ishrani koristiti mljeveno zrno. Koncentrirana krmiva se kozama najčešće daju krupno mljevena, jer cijela zrna žitarica nerijetko prolaze kroz probavne organe neprobavljene, a presitno mljevene žitarice mogu u buragu izazvati zakiseljenje (acidozu).

Budući da koze jako dobro koriste voluminoznu krmu, krepka krmiva u hranidbi koza koriste se kao dopuna voluminoznom djelu obroka i balansiranja hranjivih sastojaka koji mu nedostaju, i to u navedenim kritičnim fazama (visoka bređost, početak laktacije, i dr.).

Važno je znati da prevelika količina krepke krme u obroku može dovesti do pojave kisele acidoze, enterotoksemije i do sindroma niske masnoće mlijeka. Da bi se to spriječilo potrebno je postupno privikavati koze na prehranu lako probavljivim koncentriranim (krepkim) krmivima, a njihova ukupna količina u obroku ne smije prelaziti 35% ukupne suhe tvari obroka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.