Najbolji oprašivači kruške Viljamovke

11653

Sorta Viljamovka (kao i gotovo sve sorte kruške) samoneoplodna je pa joj je potreban polen druge ili drugih diploidnih sorti za oprašivanje s kojima se ona dovoljno podudara u vremenu cvatnje, radi osiguravanja redovite i visoke rodnosti.

U većim i velikim komercijalnim nasadima kruške kod sadnje treba voditi računa o osiguravanju dobrog oprašivanja sadnjom jednog ili više dobrih oprašivača u dovoljnoj zastupljenosti i povoljno raspoređenih u voćnjaku. Od dobrih oprašivača za sortu Viljamovku u literaturi se navodi veći broj sorti. Ipak najbolje su sorte Pakamova, Boskova i Gelertova.

Možete posaditi samo jednu od njih, ali i dvije pa i sve tri, ako Vam nije neprikladan veći broj sorti oprašivača. Bez obzira na broj sorti oprašivača, njihovu zastupljenost računajte zajedno, ali ih prvenstveno iz tehnoloških razloga ne bi bilo prikladno miješati. Posadite ih svaku zasebno, primjerice u svojem redu, ako ćete saditi više od jedne sorte oprašivača. Raspored sorte (Viljamovke) i oprašivača u nasadu najbolji bi bio po redovima, primjerice 4 reda sorte i 1 red oprašivača.

Iz toga proizlazi i zastupljenost oprašivača. Smanjivanje broja stabala oprašivača može utjecati na slabije oprašivanje. Raspored po redovima najprikladniji je za ukupnu tehnologiju proizvodnje (od sadnje, njege, berbe do održavanja nasada).

Prema tome, raspored redova sorte i oprašivača 4:1 pokazuje i zastupljenost oprašivača po redovima. Na 1000 sadnica sorte trebat će posaditi 200 sadnica Sorta kruške Viljamovka jednog ili više oprašivača.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.