PETUNIJE – ljetni ukrasi balkona

335

Petunije su biljke za sadnju na južnim, istočnim ili zapadnim položajima. Kvalitetan rasad i supstrat te optimalno stanište su osnovni preduvjeti manje pojave patoloških i fizioloških „neprijatelja“ petunija.

Prilikom kupovanja presada odaberite samo zdrave biljke, s 2 do 3 izbojka, zelenih neoštećenih listova, a ne izdužene, tanke, lomljive, blijedozelenih listova s jednim cvijetom na vrhu. Najbolje je za početak kvalitetnog uzgoja petunija, a pogotovo surfinija, kupiti originalnu zemlju za surfinije ili univerzalnu humusnu zemlju za cvijeće. Zemlja (supstrat) mora biti izrazito hranjiva, velikog kapaciteta za vodu i ocjedita, te blago kisele reakcije.

Još dok su «presad», dobro ih je pincirati, tj. rukom otkidati vrhove izbojaka da bi se dobila busenastija biljka i spriječila kasnija ogoljelost. Razmak sadnje kod surfinija bio bi 25 cm. Ako je razmak manji, može kod nekih sorti doći do propadanja i truljenja dijelova biljaka, a to je veoma pogodno za razvoj bolesti. Mogu se kombinirati s margaretama, bidensom, diasciom, verbenama i drugim cvijećem, ali pri tome morate paziti na raspored i razmak sadnje.

Surfinije su zahtjevnije za uzgoj od obične petunije, ali su zato pravi izazov. Imaju dnevni porast od 2 do 3 cm, pa je potrebno puno hranjiva i vode. Za njih često kažu da su “gladne i žedne”.

U fazi prve cvatnje prihranjuju se jednom tjedno. Najbolje je koristiti posebno gnojivo za surfinije i petunije. To su kompleksna mineralna gnojiva s većim sadržajem fosfora i kalija i dodatkom željeza i magnezija. Za izrazito bogatu cvatnju možete ih prihranjivati dva puta tjedno gnojivom za cvatnju, a jedanput tjedno u vodu za zalijevanje dodati željezo, kojim se sprečava kloroza – požutjeli listovi, slabija cvatnja i vrlo brzo propadanje. Tijekom vegetacije, osluškujte biljke, one će same svojim rastom i cvatnjom pokazati treba li ih dodatno prihranjivati.

Supstrat mora biti stalno vlažan, ne mokar. Za vrlo vrućih dana biljke na južnim položajima treba zalijevati i 2 do 3 puta na dan. Općenito, učestalost zalijevanja ovisi o veličini cvjetnog lonca i količini supstrata, te broju biljaka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.