Kalemljenje trešanja

3428

Kada smo s provjerenih i pomno odabranih stabala uzeli kalem grančice vršimo njihovo kalemljenje na postojeća stabla trešanja unutar nasada.

kalemljenje

Na taj način u voćnjak unosimo nekoliko različitih sorti koje će nam pomoći u oprašivanju i oplodnji prisutnih voćnih stabala. Tim više što se kalemljenje vrši na nekoliko stabala nasumično odabranih s različitih dijelova voćnjaka.

Kada to učinimo, već u sljedećoj vegetaciji možemo očekivati da nam trešnjina stabla neće samo obilno procvjetati već da će, sukladno tomu, formirati toliko očekivane plodove. Spomenuto prekalemljenje provodi se uvijek na mlađim stablima jer je tada uspjeh znatno veći. Pored toga, nikada ne treba prekalemljivati slaba i oštećena stabla. Nadalje, prije kalemljenja voćku treba blagovremeno pripremiti na način da se trešnjine grane skraćuju početkom prosinca a sve kako bi se sačuvale što veće količine hranjivih tvari. Pri tomu, nipošto ne skraćujemo sve grane, već dio njih trebamo ostaviti. Ostavljene, neprikraćene grane predstavljaju hraniteljice koje, povrh svega, privlače sokove. Time se izbjegava suvišan priliv sokova na prekalemljinim grančicama, pa ne dolazi do „zagušivanja kalema“.

Prekalemljivanje trešanja obično vršimo koncem veljače, neposredno pred kretanje vegetacije. Nakon što se ono obavi odnosno netom po namještanju kalem grančica, vršimo njihovo vezanje namjenskom polietilenskom trakom ili rafijom premda u njihovom nedostatku možemo upotrijebiti i najobičnije izolirban ljepilo. Potom kalem i ostale presjeke premažemo voćarskim voskom čime je i sama procedura oko prekalemljivanja voćaka došla u završnu fazu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.