Ružmarin, ljekovita i aromatična biljka

1095

Tijekom povijesti u mnogim državama svijeta, ružmarin su ljudi smatrali tajanstvenom i svetom biljkom. Tako su svoje kućne bogove nastrani Rimljani ukrašavali ružmarinom koji je u većini slučajeva bio posvećen božici Afroditi.

ruzmarin

I dok je u starom vijeku bio posvećen Afroditi, božici ljepote i ljubavi, danas je ružmarin svima poznat kao biljka koja krasi odjeću svadbene povorke. A, ružmarin je zimzelena biljka koja naraste do 2 m u visinu, premda u povoljnim uvjetima može narasti i više. Ima zelenkaste, ravne, oko 2 cm duge žljebaste listove nalik na iglice te svjetloplave cvjetove.

Biljka u našim južnim područjima cvjeta stalno, doslovce od siječnja do prosinca a na kontinentu od ožujka do listopada. Za ljekovitu uporabu od lipnja do kolovoza sabiru se listovi ružmarina koje treba sušiti na sjenovitom mjestu s dosta propuha. Osušeni listovi moraju se čuvati u kartonskim kutijama, jer ukoliko na lišće dospije vlaga, izgubit će svoja ljekovita svojstva.

Inače, ružmarin se koristi kao ljekovita biljka, sredstvo za uljepšavanje te zbog jakog mirisa i okusa kao začin hrani. Čajevi od ružmarina potiču probavu i rad želuca koriste se kod kašlja i reumatskih oboljenja premda utječu i na rast kose. Osim toga, izvanredno jača srce, poboljšava apetit i cirkulaciju. Ako niste znali, ružmarin je izvrstan i za dobivanje meda vrhunske kakvoće. Urod meda iznosi do 80 kg/ha a med mu je iznimno cijenjen, kvalitetan i skup. Međutim, ružmarin je istodobno vrlo ukrasna biljka, skladno se sjedinjuje i ističe na okućnicama, dvorištima, parkovima, šetalištima i drugim prostorima za odmor. Stoga bi bilo korisno i lijepo što više i češće saditi ružmarin svugdje tamo gdje ima sunca i pčela.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.