Priprema zemljišta za podizanje nasada jagoda

4220

Izbor položaja-ekspozicija ima veliki značaj kod uzgoja jagoda.

Na južnim ekspozicijama jagode dozrijevaju nekoliko dana ranije nego na sjevernim. U kontinentalnim područjima jagoda se može uzgajati do 500 m nadmorske visine, a u južnim područjima to može biti i do 1000 metara nadmorske visine.

Kad je u pitanju nagnutost terena, za uzgoj jagode bolji su ravniji odnosno blago nagnuti tereni u odnosu na strme terene. Tereni s nagibom preko 8 % nisu pogodni za uzgoj jagode.

Predkultura i plodored

Kod izbora lokacije za podizanje novog nasada jagoda, posebnu pažnju treba obratiti predkulturi . Dobre predkulture za jagodu su žitarice, grah, grašak, grahorica, a nepovoljne predkulture su: jagode, malina, krumpir, rajčica, kukuruz jer iza ovih kultura ostaju brojni uzročnici bolesti, štetnici i korovi. Na istu parcelu jagoda bi ponovno trebala doći nakon 3-4 godine. U tom periodu na toj parceli bi se trebale uzgajati kulture koje su dobre kao predkulture za jagodu.

Priprema zemljišta

S pripremom zemljišta za podizanje nasada jagoda treba početi na vrijem, što prvenstveno ovisi o predkulturi. Ako je parcela zakorovljena onda prije bilo kakve obrade treba uništiti korovnu floru. Jagoda ima plitak korjenov sistem koji je u istoj zoni kao i korijen korovskih biljaka. Korijen korovskih biljaka je agresivniji i oduzima jagodama vodu i hranjive tvari. Korovi a posebno ako se radi o višegodišnjim vrstama uništavaju se primjenom herbicida u fazi intenzivnog porasta. U tu svrhu se najčešće koriste pripravci na osnovi glifosata (Herkules, Cosmic, Ouragan system).

Nakon uništenja korova pristupa se dubokom oranju, koje se obavlja pri umjerenoj vlažnosti tla, na dubinu 35-40 cm. Jagoda ima plitak korjenov sistem, čija se glavna masa prostire na dubinu 15-25 cm. Oranje se obavlja najmanje dva mjeseca prije sadnje da bi se to usitnilo i na vrijeme pripremilo za sadnju.

Meliorativna gnojidba ili popravka osobina tla izvodi se u slučajevima kada se na osnovu analize utvrdi da odabrana parcela nije zadovoljavajuće plodnosti. Jagoda traži blago kiselu reakciju tla pH 5,5–6,5. Ako je parcela više kiselija, smanjenje kiselosti obavlja se dodavanjem potrebnih količina krečnjaka (CaCO3) istovremeno sa stajnjakom, nekoliko mjeseci prije sadnje.

Meliorativna gnojidba, kalcifikacija i rasturanje stajnjaka, obavlja se nakon dubokog oranja. Konačna obrada zemljišta za sadnju obavlja se nekoliko dana prije same sadnje koristeći, tanjurače, rotofreze i druge uređaje.

Sadnja jagoda

Mada se jagoda može saditi tijekom cijele godine, najbolja je ljetna sadnja, koja se obavlja od sredine srpnja do sredine kolovoza. Prednosti sadnje u ovom roku su velike u donosu na ostale rokove (proljeće, jesen). Za sadnju se koriste tzv. frigo sadnice, a sadnja se obavlja na gredice uz korištene crne malč folije i navodnjavanja.

Dan uoči sadnje dobro je obaviti navodnjavanje, ako je tlo suho. Sadnju je najbolje obaviti u popodnevnim satima, kada su temperature niže. Bitno je da sadnice što manje budu izložene suncu. Posebnu pažnju treba obratiti na sabijanje (slijeganje) tla, dobrom zalijevanju i što manjem oštećivanju folije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.