Šarka može zahvatiti višnju i trešnju

2387

Znaci bolesti mogu se primijetiti na lišću, plodovima, cvjetovima, sjemenu i granama. Jačina i simptomi zahvata ovise od vrste i sorte biljke domaćina, od tipa virusa šarke, temperature, starosti i njege voćaka.

Nekad simptomi mogu biti prikriveni ili se gube tijekom vegetacije. U proljeće se na lišću uočava prstenasto šarenilo.

Na pojedinim sortama šljive stvaraju se difuzne klorotične pjege i pruge, ili klorotično šarenilo s većim žutim dijelovima. Nekim sortama i cijeli list požuti. Na breskvama su nervi prosvijetljeni, listovi se uvijaju i postaju asimetrični. Plodovi osjetljivih sorti šljive i marelice su deformirani i izbrazdani. Na nekim nekrotiraju pokožica i meso ispod brazda. Tijekom sazrijevanja, ako su sorte svjetlijeg ploda, na površini se vide crvenkaste pjege i prstenovi.

Na tamnijim su pjege svjetlije i gube se u punoj zrelosti. Prstenasta pjegavost se javlja i na pokožici kajsije. Zahvaćene šljive u visokom postotku opadaju prije pune zrelosti, a one koje ostanu na stablu su lošeg okusa, neugledne, s izmijenjenim odnosom šećera i kiselina.

Opadaju i oboljeli plodovi osjetljivih sorti bresaka i kajsija. Simptomi šarke ne moraju biti vidljivi na pokožici nekih sorti kajsije, ali se na koštici uočava prstenasto šarenilo. Da su pojedine sorte breskve zaražene može se otkriti već tijekom cvjetanja. Cvjetovi su bezbojni, a krunični listići prekriveni prugama. Kasnije je pokožica ploda prekrivena prstenastim šarama, bjeličastim kod sorti bijelog i zelenkastim ili žućkastim kod onih sa žutim mesom ploda. Prstenasto šarenilo karakteristično je i za nektarine, ali se deformiraju plodovi samo nekih sorti. Obično se misli, ako su jače zaraženi listovi, da su i na plodovima izraziti simptomi bolesti. Međutim, to nije pravilo. Na nekim sortama listovi mogu biti jako šareni, a da na plodovima nema znakova zaraze ili su izuzetno blagi. Takve sorte se ubrajaju u tolerantne.

Virus šarke šljive može zaraziti i višnju i trešnju, ali u našoj zemlji takva stabla nisu otkrivena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.