Proizvodnja lubenica u zaštićenim prostorima

2487

Posebno je interesantna proizvodnja rano proljetna, poslije zimsko – proljetne salate ili kao prva kultura na novom tlu.

lubenice

Iza lubenice tlo ostaje čisto i pogodno za uzgoj svih kultura. Lubenica se proizvodi iz presadnica ili direktnom sjetvom. Sjetva se obavlja krajem siječnja i poslije 30 – 35 dana biljke su spremne za presađivanje. Moguć je vertikalni uzgoj na armaturi, tada je sadnja 150 x 180 cm, a ako je uzgoj na tlu onda je dovoljan razmak 100 x 100 cm. Poslije sadnje biljke se dobro zaliju.

Temperatura za sunčanog dana u zaštićenom prostoru treba biti 22 – 24ºC, a 16 – 17ºC tijekom noći. Za vrijeme oblačnog dana temperatura treba biti 18 – 20ºC, a noću 15ºC. Relativna vlažnost zraka treba biti 75 – 80%, ne više kako bi se smanjile mogućnosti pojave bolesti.

Provjetravanje je obavezno nekoliko puta preko noći, a za vrijeme sunčanog dana ventilacija treba biti otvorena. Tijekom vegetacije mora se regulirati rast biljke, tako da se ostavi 2 – 3 loze, a vrh se zakine iza trećeg lista posljednjeg ploda tj. trećeg ploda. Ako je u pitanju vertikalni uzgoj, biljka je tada visoka oko 2 m. U grijanim prostorima berba počinje polovinom travnja, a u hladnijim mjesec dana kasnije. Potrebno je naglasiti da su oprašivači (pčele, bumbari) neophodni u vrijeme cvatnje, što se obično postiže unošenjem košnica.

Lubenica je zrela 80 – 95 dana od dana sadnje. Danas je na tržištu prisutno puno sorata različitih dužina vegetacije, a porast i zrioba direktno je vezana za broj sunčanih dana. Bere se u jutro, odsjecanjem drške nožem ili mehanički. Prinos je ovisan o sorti, a kreće se od 20 – 60 t/ha.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.