Kako prepoznati različite organe kruške?

2983

Kruška, kao i sve voćke, ima grane koje će dati plodove (rodni elementi) i ostale grane koje će osigurati rast stabla – nerodni elementi.

Svaki tip organa ima svoju svrhu: bez listova nema plodova! Rezidba ima ulogu održavanja ravnoteže između tih dvaju elemenata, da biste stablu osigurali dug život. Također je potrebno naučiti raspoznavati te organe.

Nerodni organi

Vodopija je vrlo snažna grana koja se pojavljuje na pregibima (mjesta jačega prilijeva hranjiva) većih grana (skeletnih). Ona uzima velike količine biljnoga soka, na štetu drugih grana, i može dostići više od jednoga metra duljine na godinu. Potrebno ju je odrezati u ravnini s granom na kojoj je izrasla.

Drvna grančica je manja od vodopije – naraste 25 do 60 cm u jednoj sezoni. Ona nosi sa strane i na vrhu šiljate i male pupove (drvne pupove) iz kojih će se razviti druge drvne grančice (nerodne). Pomno je orezujući, moguće ju je potaknuti da proizvodi rodne pupove. Na kruški je vrlo rijetko da se drvni pup razvije u cvatni pup. Ipak, ona može dati vitku rodnu grančicu (stapku) koja može nositi cvatne pupove. Kada je vrlo tanka i duga između 15 do 20 cm, zove se vitka rodna grančica (stapka).

Rodni organi

Cvatni pup ili rodni pup jest pup koji će cvasti i poslije dati plod. On je zaobljen, nabubren, okrugao i šiljat. Okružen je rozetom od šest ili više listića. Sve grane koje nose te pupove ne treba orezivati jer će oni osigurati proizvodnju plodova od sljedeće sezone. Vitka grančica (stapka) može završavati takvim pupom, onda je to okrunjena vitka rodna grančica (rodna stapka).

Kopljasta rodna grančica (štrljak) jest šiljati pup, prilično širok u bazi i okružen rozetom od dva do tri listića. Njen razvoj ovisi o rezidbi koju ćete izvršiti : ona se može pretvoriti u cvatni pup ili proizvesti drvnu grančicu.

Plodnjak je mesnata masa koja se javlja na grani nakon berbe na točki gdje je rasla peteljka ploda. On nosi elemente koji su sposobni dati plodove, kao što su okrunjena rodna grančica (rodna stapka) ili kopljasta rodno grančica (štrljak), a često čak cvjetni pup.

Konačno, neki pupovi ne proizvode ništa. Onda su to latentni pupovi. Prigodna rezidba potaknut će ih da se probude kako bi proizveli kopljatu rosnu grančicu ili cvatni pup.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.